Onderzoek naar Woonverbod

Nabestaanden en slachtoffers willen daders niet terug in hun wijk

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Slachtofferhulp laat juristen onderzoeken of daders van ernstige misdrijven een woonverbod opgelegd kan worden. Zo’n verbod moet ervoor zorgen dat veroordeelden zich na het uitzitten van hun straf niet mogen huisvesten in de buurt van slachtoffers of hun nabestaanden.

Aanleiding voor het onderzoek zijn signalen die casemanagers van Slachtofferhulp ontvangen van nabestaanden. Die ervaren angst om daders tegen te komen. „Dat leidt soms tot vastlopen in rouw, of isolement”, zegt een woordvoerder. „Sommige nabestaanden durven hun deur niet meer uit.” Anderszijds begrijpt de organisatie dat er ook een andere kant is: „Daders verdienen een tweede kans.” Het onderzoek bevindt zich daarom nog in de „verkennende fase”.

Ook de Landelijke Organisatie voor Nabestaanden Geweldslachtoffers gaat een lobby beginnen voor zo’n woonverbod, zegt voorzitter Jack Keijzer. Voor hem is de aanleiding persoonlijk. De moordenaar van zijn zoon kwam onlangs na negen jaar detentie vrij en kwam terug in de buurt wonen. Tegengekomen is hij de dader nog niet, maar alleen al de mogelijkheid geeft onrust. „Als ik naar de Gamma ga, zit ik al de hele tijd om me heen te kijken. Bedenk eens wat voor gevolgen dat heeft voor je rikketik.”