Nieuw V&A museum voor Schots design

Dundee

In de Schotse stad Dundee bouwt het Londense V&A aan een museum voor Schots design. Volgend jaar moet het klaar zijn.

Het nieuwe V&A Dundee heeft nergens rechte muren – volgens de architect stoten rechte muren mensen af.
Het nieuwe V&A Dundee heeft nergens rechte muren – volgens de architect stoten rechte muren mensen af. Beeld V and A Dundee

Foto Ross Fraser McLean

Het V&A Museum in Londen krijgt volgend jaar een tweede vestiging. Het nieuwe museum wordt nu gebouwd in de Schotse stad Dundee en zal geheel gewijd zijn aan Schots design. Het is niet de eerste keer dat V&A buiten Londen betrokken is bij een museum: het museum is ook een van de deelnemers aan Design Society, een nieuw designmuseum in de Chinese stad Shenzen.

Architectuur

Het gebouw in Dundee is een ontwerp van de Japanse architect Kengo Kuma, die hiermee een internationale prijsvraag won. Het reusachtige complex bestaat uit twee in elkaar gevlochten delen met nergens rechte muren – volgens de architect stoten rechte muren mensen af. Een van de twee delen steekt als de boeg van een schip het water van de rivier Tay in, om de verbintenis tussen de stad en het water te benadrukken. „Voor de V&A was dat een van de redenen om zich in Dundee te vestigen”, zegt marketingmanager Tara Wainwright. „Niet alleen heeft de stad een sterk maritiem verleden, maar is nu ook bezig met een herinrichting van het waterfront voor 1 miljard pond, waarvan dit het pronkstuk is.” Ernaast ligt het expeditieschip Discovery waarmee ontdekkingsreiziger Robert Scott in 1901 voor het eerst naar Antarctica voer.

Tijdens de bouw is nu goed te zien hoe de muren draaien en als omgekeerde piramides boven de straat uitkragen. Aan de buitenkant worden betonnen balken bevestigd die binnen als jaloezieën het licht filteren en buiten de gevels door de dag heen steeds ander patronen geven. Het gebouw oogt massief en beweeglijk tegelijk.

Glasgow Tearoom

Het beroemdste voorwerp in het nieuwe museum is het interieur van de Glasgow Tearoom, ontworpen door de Schotse architect Charles Rennie Mackintosh – waarmee meteen ook zijn 150ste geboortejaar volgend jaar luister bij wordt gezet. Het interieur voor een theehuis dreigde in de jaren zeventig te worden gesloopt, waarop de gemeenteraad die heeft opgekocht en tot nu in opslag gehouden. Van de overige voorwerpen komt zo’n 70 procent uit de depots van het V&A in Londen.

    • Tracy Metz