Nederland ontmoet Zweden in kwartfinale EK

Zweden verloor met 3-2 van Italië en werd daardoor tweede in groep B.

Zweden viert de 2-2 van Stina Blackstenius (midden).
Zweden viert de 2-2 van Stina Blackstenius (midden). Foto Daniel Mihailescu/EPA

Het Nederlands elftal speelt zaterdag in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap voor vrouwen tegen Zweden. Dat land verloor dinsdagavond van Italië en werd daardoor tweede in groep B.

In stadion De Vijverberg in Doetinchem werd het 3-2 voor Italië. De Italiaanse Daniela Sabatino opende in de vierde minuut de score. Tien minuten later maakte Lotta Schelin er namens Zweden uit een penalty 1-1 van. Sabatino tekende in de 37ste minuut voor de tweede Italiaanse treffer. Stina Blackstenius bracht Zweden twee minuten na rust opnieuw op gelijke hoogte. Cristiana Girelli maakte in de 85ste minuut het beslissende doelpunt.

Nederland ongeslagen

Nederland won maandagavond met 2-1 van België, waarmee het zich ongeslagen en als groepswinnaar plaatste bij de laatste acht. Mogelijke tegenstanders waren naast Zweden Duitsland en Rusland. De Duitsers versloegen de Russen dinsdagavond dankzij twee benutte strafschoppen met 2-0. Duitsland werd daardoor groepswinnaar. Het speelt in de kwartfinale tegen Denemarken, waar Nederland donderdag nog met 2-0 van won. Italië was ondanks de zege op Zweden al uitgeschakeld.

In beeld: EK voetbal in Nederland

De komende twee dagen worden in de groepen C en D de beslissende wedstrijden gespeeld. Woensdag neemt IJsland het op tegen Oostenrijk, terwijl Zwitserland tegen Frankrijk speelt. Een dag later sluiten de wedstrijden Portugal-Engeland en Schotland-Spanje de groepsfase van het toernooi af.