Meld Misdaad Anoniem berispt om cookies

De site plaatste zonder toestemming tracking cookies, waardoor de anonimiteit in het geding kwam.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Meld Misdaad Anoniem heeft een waarschuwing gehad omdat de site zonder dat te melden tracking cookies achterliet op de computers van gebruikers. De beloofde anonimiteit van de bezoekers kwam daardoor in het geding. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tikten Meld Misdaad Anoniem op de vingers.

RTL Nieuws onthulde dinsdag dat Meld Misdaad Anoniem drie verschillende cookies meestuurde aan bezoekers. Daaronder waren tracking cookies van Twitter en van DoubleClick, de advertentietak van Google. Tracking cookies houden in de gaten waar een internetter precies naartoe surft. De cookies doen hun werk door onder meer het unieke IP-adres van de gebruiker te registreren.

Bezoekers van de website werden niet expliciet gevraagd om toestemming, terwijl dat wettelijk verplicht is. Dat is ook de reden voor de waarschuwing van de AP en de ACM, laat een woordvoerder van die eerste instantie weten. Meld Misdaad Anoniem zou daarnaast het vertrouwen van de bezoeker geschonden hebben. “Je komt op een website die zegt anoniem te zijn. Dan is het niet de bedoeling dat je persoonsgegevens toch te herleiden zijn.”

Lees ook: ‘Bewijs eerst maar dat grootschalig data verzamelen werkt’

Meld Misdaad Anoniem-directeur Titus Visser erkent de fout. Volgens RTL Nieuws zijn de tracking cookies inmiddels van de website. Visser benadrukt tegenover persbureau ANP dat mensen die via het meldformulier een misdaad door hebben gegeven, zich geen zorgen hoeven te maken. De cookies zouden alleen zijn geplaatst via YouTube-video’s op het informatieve deel van de site. “De website voor meldingen is een apart systeem”, aldus Visser.

‘Erg kwalijk’

Zelfs als de cookies niet werden geïnstalleerd op het meest gevoelige gedeelte van de Meld Misdaad Anoniem-site, was de situatie volgens privacyonderzoeker Frederik Zuiderveen Borgesius van de Universiteit van Amsterdam “heel erg kwalijk”. Grote bedrijven als Google en Facebook weten de namen van mensen die van hun diensten gebruik maken, zegt Zuiderveen Borgesius. “Hier werd gebruik gemaakt van een cookie van Google. Dat bedrijf weet dus precies wie er op Meld Misdaad Anoniem zijn geweest.”

Lees ook: Facebook: bij hoeveel privacy-schendingen is het genoeg?

Begin deze maand bleken ook veel medische websites slordig om te springen met tracking cookies. De Consumentenbond onderzocht twintig websites, en kwam erachter dat die allemaal cookies plaatsten zonder dat gebruikers toestemming hadden verleend. Eerder dit jaar deelde de AP een berisping uit aan stemhulpen StemWijzer en Kieskompas. Ook zij stelden bezoekers er niet van op de hoogte dat ze cookies gebruikten.