Brandweer gaat mergelbrand toch blussen

Er wordt een grijper ingezet met een beschermend dak. Het vuur woedt al dagen.

De grotten zijn voor de brandweer te gevaarlijk om zonder bescherming binnen te gaan.
De grotten zijn voor de brandweer te gevaarlijk om zonder bescherming binnen te gaan. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De brandweer gaat toch proberen het vuur te doven dat woedt in mergelgrotten bij Maastricht. Vanaf woensdagochtend wordt het brandende stro en hooi met speciale machines uit de tunnels gehaald, en buiten geblust. De werkzaamheden zullen waarschijnlijk nog enkele dagen duren, melden de gemeenten Riemst en Maastricht en de brandweer Zuid-Limburg dinsdagavond.

Het vuur brak donderdagavond uit in de grotten bij het Belgische Kanne. Omwonenden, ook in Maastricht, ondervinden sindsdien rookoverlast. Het bekende Chateau Neercanne liep ernstige schade op. De verwachting is dat de rookoverlast vanaf woensdag door de bluswerkzaamheden zal toenemen.

Mergelbrokken

De brandweer kon het vuur tot nu toe niet veilig bereiken, omdat door de brand stukken mergel naar beneden kwamen. Om het brandende stro toch naar buiten te krijgen, wordt een gespecialiseerde grijpmachine ingezet. Die heeft een verstevigd dak dat beschermt tegen vallend puin. De machinist, die niet voor de brandweer werkt maar voor een extern bedrijf, wordt voorzien van ademlucht en bijgestaan door brandweerlieden die eventueel oplaaiend vuur kunnen blussen. Voor hen is in de grot een beschermend dak gebouwd.

Het vuur woedt op vijftig tot honderdvijftig meter in een voormalige ondergrondse mergelgroeve die door een boer werd gebruikt om stro in op te slaan. De brandweer vermoedde brandstichting, en ook de politie sluit dat niet uit.

Twee mensen die donderdagnacht door Belgische agenten werden opgepakt, zijn vrijdag na verhoor weer vrijgelaten. Of zij nog in beeld zijn als verdachten is niet bekend. De Nederlandse autoriteiten hebben het onderzoek naar de brand inmiddels van de Belgen overgenomen. Bewijsmateriaal in de grotten is door het vuur verwoest.

    • Bastiaan Nagtegaal