Kushner ontkent ‘ongepaste contacten’ met Russen

Schoonzoon Trump

Jared Kushner geeft toe met Russen contact te hebben gehad tijdens de campagne, maar ontkent afstemming en samenzwering.

Trumps adviseur Kushner gaf maandag een verklaring.
Trumps adviseur Kushner gaf maandag een verklaring. Foto JOSHUA ROBERTS/Reuters

Jared Kushner had tijdens Donald Trumps presidentiële campagne en na diens overwinning vier ontmoetingen met Russen, maar hij ontkent dat er sprake was van afstemming of samenzwering. „Laat mij heel duidelijk zijn. Ik heb niet samengezworen met Russen, en ik heb er geen weet van dat iemand in de campagne dat deed. Er waren geen ongepaste contacten.”

Dat zei de adviseur en schoonzoon van president Trump van de VS maandag in een verklaring bij het Witte Huis, nadat hij drie uur achter gesloten deuren was gehoord door de Inlichtingencommissie van de Senaat. Voordien had Kushner al een verklaring uitgegeven over zijn vier ontmoetingen met relaties van het Kremlin tijdens Trumps campagne en de transitieperiode. Die ontmoetingen waren volgens hem niet anders dan de honderden andere ontmoetingen, waaronder met vertegenwoordigers van vijftien à twintig landen, die hij tijdens de campagne en gedurende de transitie had. Zijn ontmoetingen, op hun initiatief, met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak en met de dicht bij het Kremlin staande bankier Sergej Gorkov draaiden volgens hem vooral om de wederzijdse wens voor betere betrekkingen tussen Rusland en de VS.

Eerder deze maand kwam Kushner samen met zijn zwager Donald Trump jr. in het vizier toen bleek dat hij samen met Donald jr. een bijeenkomst had met een Russische advocate tijdens de campagne waarvoor belastende informatie over Clinton in het vooruitzicht was gesteld. In zijn verklaring zegt Kushner dat het nut van de ontmoeting hem ontging en dat hij die met een smoes verliet. Ook zegt hij alleen de bovenste mail van de mailwisseling waarin de afspraak gemaakt werd te hebben gelezen. De mailwisseling werd door Don jr. gepubliceerd. Het onderwerp luidde: RE: Russia-Clinton-privé-vertrouwelijk.

Dat Kushner naliet de ontmoeting in de veiligheidsformulieren, die hij moest ondertekenen om te mogen werken in het Witte Huis, te melden, komt volgens Kushner doordat de elektronische formulieren door een misverstand te vroeg verzonden werden. Ze zijn later verder ingevuld.

Kushner zei maandag ook dat hij „nooit op Russische financiering was teruggevallen” voor zijn bedrijven. Kushners zakelijke connecties zijn deel van het FBI-onderzoek van de speciale aanklager Robert Mueller naar Trumps entourage.

    • Christiaan Paauwe