Israël haalt metaaldetectoren bij de Tempelberg weg

Daarmee lijkt de angel te zijn verwijderd uit een escalerend conflict dat al meerdere levens heeft gekost.

Foto Atef Safadi/EPA

De metaaldetectoren die Israël had neergezet bij de Tempelberg, worden weer weg gehaald. Dat heeft het Israëlische veiligheidskabinet dinsdagochtend bekendgemaakt, schrijft Reuters. Ook gaat het land camera’s die de afgelopen dagen geplaatst zijn, verwijderen.

De eerste detectoren zijn inmiddels al weer verdwenen. Ze zullen vervangen worden door andere “minder opdringerige technische middelen”, stelt Israël. Het land gaat een nieuw plan maken om de oude stad van Jeruzalem te beveiligen. Er is onder meer honderd miljoen shekel (24 miljoen euro) vrijgemaakt voor de politie, en er zullen meer troepen gestationeerd worden in de omgeving.

Israël zette de metaaldetectoren neer aan de Palestijnse kant van de heilige plek nadat daar eerder deze maand twee Israëlische politieagenten werden gedood. De drie Arabische daders werden zelf ook doodgeschoten bij de Tempelberg. Daarna werd de plek tijdelijk afgesloten. De Palestijnen zagen deze maatregelen als een bedreiging van de status quo. De Tempelberg is de enige plek waar ze vrij zijn van de bezetting.

Lees ook: Conflict over Tempelberg wordt internationale crisis

Als protest tegen de detectiepoortjes kwamen duizenden Palestijnen vorige week naar het plein voor de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg voor het vrijdaggebed. Ze weigerden door de detectiepoortjes te gaan en deden het gebed tussen de Israëlische militairen en politieagenten. Dit vredige protest liep uit op hevige rellen, waarbij vier Palestijnen en drie Israëliërs omkwamen.

Spoedzitting VN

Gevreesd werd dat de crisis zou escaleren in een Palestijnse volksopstand of, in het zwartste scenario, een religieus conflict tussen Israël en de moslimwereld. De Tempelberg is zowel voor joden als moslims heilig. De VN-Veiligheidsraad kwam maandag in spoedzitting bijeen om te praten over het conflict. De speciaal gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten concludeerde dat de crisis “potentieel catastrofale gevolgen heeft die voorbij de muren van de oude stad gaan”.

Lees ook: VN: voor vrijdag moet er oplossing zijn voor conflict Tempelberg