IMF: minder groei VS en VK

Prognose De wereldwijde economie blijft zich herstellen, maar er zijn ook risico’s: de Brexit, Trump en een mogelijke Chinese kredietbubbel.

Een elektrische taxi wordt geïnspecteerd in Coventry, Groot-Brittannië.
Een elektrische taxi wordt geïnspecteerd in Coventry, Groot-Brittannië. Foto Darren Staples/Reuters

De economieën van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zullen dit jaar en volgend jaar minder hard groeien dan verwacht. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Over de groei in de eurozone heeft de organisatie juist positievere verwachtingen.

De Amerikaanse economie zal dit jaar naar verwachting niet groeien met 2,3 procent, zoals eerder voorspeld, maar met 2,1 procent, meldde het IMF maandag. De organisatie gaat er niet langer van uit dat president Donald Trump op korte termijn de Amerikaanse economie verder kan stimuleren. Bovendien viel de groei in het eerste kwartaal van dit jaar tegen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk was de economische activiteit in het eerste kwartaal „zwakker dan verwacht”. Daarom verlaagde het IMF de groeiverwachting voor dit jaar van 2 naar 1,7 procent.

Wereldwijd blijft het herstel van de economie de komende anderhalf jaar op koers, denkt het IMF. De groeiverwachting voor de eurozone dit jaar is zelfs verhoogd van 1,7 naar 1,9 procent. Onder meer in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje wordt een hogere groei verwacht. Vorig jaar groeide de economie van de eurozone met 1,8 procent.

Het IMF ziet ook risico’s. Het is moeilijk te voorspellen wat er uit de Brexitonderhandelingen gaat komen, en in hoeverre Trump zijn protectionistische agenda gaat doordrukken. „Dat kan schadelijk zijn voor het vertrouwen in de economie en kan investeerders afschrikken”, schrijft het IMF.

In China ziet het IMF een mogelijke kredietbubbel. Als die klapt, kunnen ook andere landen economische schade ondervinden. Ook „toenemende geopolitieke spanningen” - bijvoorbeeld die tussen Rusland en de VS, of Turkije en Europa – zijn volgens het IMF een mogelijke bedreiging voor de economische groei.