Huisbaas student die overleed bij brand vrijgesproken

Bij een woningbrand in Leeuwarden kwam in 2013 een 24-jarige student om het leven. Het OM had drie maanden voorwaardelijk geëist.

Een beeld van Mata Hari met op de achtergrond de brand in Leeuwarden in 2013. Vijftien panden gingen verloren, waaronder het geboortehuis van Mata Hari.
Een beeld van Mata Hari met op de achtergrond de brand in Leeuwarden in 2013. Vijftien panden gingen verloren, waaronder het geboortehuis van Mata Hari. Foto Catrinus van der Veen/ANP

De huisbaas van de student die in 2013 bij een woningbrand om het leven kwam, is vrijgesproken van dood door schuld. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag besloten. Het Openbaar Ministerie (OM) had drie maanden voorwaardelijk geëist.

Het OM verweet de 64-jarige Wyb F., een oud-gemeenteraadslid, dat het huis geen brand- en rookwerende wanden had. De verdachte heeft altijd gezegd dat hij niet kon weten dat het niet brandveilig was. De rechtbank stelde hem in het gelijk.

De verdachte is volgens de rechter wel nalatig geweest, maar dat betekent niet dat er sprake was van “aanmerkelijke schuld”. Het pand voldeed al voordat F. het kocht niet aan de minimale eisen voor brandveiligheid.

“Ook is volgens de rechtbank geen sprake van de situatie dat de verdachte redelijkerwijs moest vermoeden dat het pand niet voldeed aan deze eisen en hij zich er daarom van had moeten vergewissen dat het pand daar wel aan voldeed.’

De brand ontstond in een kledingwinkel en breidde zich uit naar meerdere panden, waaronder dat van de verdachte. De 24-jarige student kon niet op tijd vluchten uit zijn appartement en stikte door de rookontwikkeling.

In eerste instantie keek het OM niet naar mogelijke medeverantwoordelijkheid van de pandeigenaar voor het dodelijke incident. De ouders van de student dienden vervolgens een klacht in, en een gerechtshof stelde hun in het gelijk dat F. strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden kon worden. De veroorzaker van de brand, een medewerker van de kledingwinkel, werd in 2014 al vrijgesproken.

Aanvullend onderzoek

Er werd een aanvullend onderzoek gedaan, waaruit bleek dat het pand niet voldeed aan de nodige richtlijnen van brandveiligheid. Het OM sprak daarom eerder van “nalatig handelen”.

F. zat ruim twintig jaar in de gemeenteraad van Leeuwarden. Hij had onder meer wonen en de binnenstad in zijn portefeuille, maar besloot zich na het incident terug te trekken.

    • Christiaan Paauwe