Gemeenteraadsverkiezingen 2018

50Plus doet na lange interne strijd mee in 7 gemeenten

Ouderenpartij 50Plus doet in maart volgend jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, Eindhoven, Apeldoorn, Helmond, Lelystad en Gooise Meren. In Leeuwarden, waar in november vervroegd herindelingsverkiezingen worden gehouden, neemt de partij van Henk Krol dit jaar al deel. „In 85 gemeenten waren initiatieven om namens 50Plus mee te doen”, zegt partijvoorzitter Jan Zoetelief. „Maar we willen niet dat het uit de klauwen loopt. Als het ergens lokaal misgaat, straalt dat ook af op de partij als geheel.”

Aan de bescheiden lokale deelname is een lange interne strijd binnen 50Plus vooraf gegaan. Oprichter Jan Nagel was zo bang voor „gedoe met baantjesjagers” dat hij in 2010 liet vastleggen dat de partij niet zou concurreren met lokale partijen, zoals het door hemzelf opgerichte Leefbaar Hilversum.

Dat 50Plus op lokaal niveau niet mocht deelnemen, leidde tot hevige ruzie binnen de partij. Die liep vier jaar geleden zo hoog op dat het toenmalige bestuur opstapte en andere leden uit onvrede besloten in 2014 onder de naam OPA zelfstandig mee te doen in een veertigtal gemeenten.

Maar aangezien Nagel van 50Plus wel een ledenpartij had gemaakt, konden de leden vorig jaar besluiten dat deelname aan lokale verkiezingen nu toch gewenst is. (NRC)