Gas

Brussel ziet in Rusland-sancties VS een ‘breuk in de trans-Atlantische eenheid’

De Europese Commissie slaat alarm over de nieuwe sancties die Washington wil invoeren tegen Rusland, naar aanleiding van de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

In een verklaring schreef de Commissie afgelopen weekend al „grote waarde te hechten aan de eenheid” in de aanpak van Rusland naar aanleiding van het Russische optreden in Oekraïne. Een interne nota van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker beschreef de sancties als „een breuk in de trans-Atlantische eenheid en die van de G7”.

Dit weekend bereikten Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres een compromis over een aanscherping van sancties tegen Rusland. De definitieve stemming erover wordt dinsdag verwacht. President Trump zal deze naar verwachting goedkeuren.

Pijpleiding

Brussel vreest al langer dat een eenzijdige uitbreiding van de sancties door de VS enkele ambitieuze samenwerkingsprojecten tussen Europese en Russische energiebedrijven in gevaar zal brengen. De zorgen gelden vooral het omstreden Nord Stream 2, een project van vijf grote Europese energiebedrijven – waaronder Shell en het Duitse Wintershall – met het Russische staatsbedrijf Gazprom.

De Europese Commissie vreest dat de sancties de onderhandelingen met Rusland over Nord Stream in gevaar kunnen brengen. In juni ontstaken Duitsland en Oostenrijk al in woede toen de Amerikaanse senaat stemde over de sanctieuitbreiding. Zij hekelden de Amerikaanse bemoeienis met Europese gaszaken. Volgens Moskou zou het de VS erom te doen zijn om meer eigen gas naar Europa te brengen.

Ook andere projecten, zoals de trans-Adriatische pijpleiding, dat de Europese afhankelijkheid van Rusland juist moet verkleinen, kan worden getroffen. Het Russische Lukoil speelt daarin een bescheiden rol.

    • Eva Cukier