Forse groei voor Randstad, Sanoma’s winst halveert

Randstad boekt een flinke omzetgroei dankzij de aantrekkende economie in Zuid-Europa. Sanoma sloot een miserabel half jaar af met dalende winstcijfers.

Het logo van Randstad.
Het logo van Randstad. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Randstad heeft het afgelopen kwartaal flinke omzetgroei gerealiseerd, mede dankzij sterke cijfers in Europa. Volgens het Nederlandse uitzendbedrijf is de ‘organische’ groei op het hoogste niveau sinds 2011.

De omzet in het tweede kwartaal van 2017 nam met bijna 15 procent toe naar ruim 5,8 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) steeg behoorlijk, met 9 procent naar 262 miljoen euro. De nettowinst daalde iets, 2 procent, naar ruim 152 miljoen. Dat de winst gedrukt wordt, verklaart topman Jacques van den Broek aan ANP door investeringen in digitalisering. De kosten gingen mede daardoor met 5 procent omhoog.

De groeicijfers zijn met name te danken aan dubbele groeicijfers in Europa, waar de omzet toenam met zo’n 11 procent, vooral dankzij sterk stijgende opbrengsten in Zuid-Europa. Daar profiteert Randstad van de oplevende economie. In Nederland bleef de groei steken op een bescheiden 2 procent. In de rest van de wereld bedroeg de groei 12 procent, en in de VS ging de omzet met 1 procent omhoog ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016.

Sanoma ziet winst halveren

Het Finse mediabedrijf Sanoma, eigenaar van onder meer nieuwssite Nu.nl en de magazines Donald Duck en Libelle, heeft in de maanden april, mei en juni de winst zien halveren. Er werd 50,8 miljoen euro winst geboekt, ten opzichte van het tweede kwartaal in 2016 een afname van bijna 48 procent. Ook de omzet daalde licht, met bijna 2 procent naar 441 miljoen euro. De teruglopende inkomsten werden mede veroorzaakt door televisiereclames die minder opleverden.

De mindere cijfers over het tweede kwartaal passen bij een miserabel eerste half jaar van 2017 voor Sanoma. Daarin leed het bedrijf 372 miljoen euro verlies, mede door een grote afschrijving op televisiebedrijf SBS, dat de Finnen met fiks verlies verkochten aan John de Mol.

Lees de reconstructie: Hoe SBS honderden miljoenen euro’s minder waard werd

Toch zegt het bedrijf vast te willen houden aan de verwachtingen voor het hele jaar, met een stabiele omzet over 2017 en een bedrijfsresultaat van meer dan 10 procent.