‘Duitse pers was niet kritisch tijdens vluchtelingencrisis’

Media-onderzoek Kranten gingen te zeer mee in Merkels pleidooi voor een ‘welkomstcultuur’ en misten de zorgen van het publiek over asielzoekers.

Bondskanselier Angela Merkel
Bondskanselier Angela Merkel Foto AFP

De Duitse pers heeft gefaald in zijn berichtgeving over de vluchtelingencrisis. Dat is de harde conclusie van een onderzoek naar alle artikelen die er tussen februari 2015 en maart 2016 zijn geschreven over het onderwerp. De Otto Brenner Stiftung onderzocht dertigduizend artikelen die in één jaar tijd verschenen in de landelijke dagbladen Bild, Die Welt, Sueddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, en een aantal regionale kranten.

Journalisten gingen in hun verhalen te veel mee in de ‘welkomscultuur’ die de Duitse bondskanselier Angela Merkel wilde uitdragen, concludeerde hoofdonderzoeker Michael Haller, hoogleraar aan de Universiteit van Hamburg. De zorgen van Duitse burgers over de komst van de meer dan een miljoen asielzoekers die in 2015 en 2016 asiel aanvroegen, bleven in de artikelen onderbelicht.

„De realiteit die werd beschreven door journalisten stond ver van de belevingswereld van een groot deel van hun publiek”, aldus Haller, in een persbericht van de stichting.

De meeste verhalen gingen in die periode over de politiek, en de problemen en oplossingen die de politieke elite van Duitsland aandroeg schemerden door in de verslaggeving van de journalisten. Hierdoor traden journalisten op als politieke spelers en niet als objectieve waarnemers, stelt hoogleraar Haller.

Ook werden vluchtelingen en hulpverleners te weinig gevraagd naar hun ervaringen. „De Duitse media zijn de mensen die dagelijks met de vluchtelingencrisis te maken hadden, vergeten in hun berichtgeving over die crisis”, zegt Haller.

Omdat de angsten die er in de Duitse samenleving speelden lange tijd nauwelijks aan bod kwamen in de berichtgeving over de vluchtelingencrisis, leidde dat tot een tweedeling toen het wel echt mis ging.

Pas toen het nieuws naar buiten kwam over de verkrachtingen en aanrandingen die hadden plaatsgevonden tijdens de nieuwsjaarswisseling in Keulen, en waar migrantenjongens bij betrokken waren, bleken er ook veel Duitse burgers te zijn die zich al langere tijd zorgen maakten over hun veiligheid.

Haller stelt dat een groot probleem is dat Duitse journalisten op te grote afstand staan van hun lezeres, waardoor ze niet genoeg weten wat er in de samenleving speelt.

Media en migratie pagina C3