Opinie

De volgende keer moet het anders, Geert

Ze zijn er nog: boze PVV’ers. „We schreeuwen het uit met z’n allen”, zegt Emile Grinwis, bijna achttien, uit Stellendam, Zuid-Holland. „Maar niemand luistert.”

In februari was alles anders. Met een groepje PVV’ers uit Goeree-Overflakkee was hij op de markt van Spijkenisse toen Geert Wilders daar begon aan zijn campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een Japanse cameraploeg, de BBC, twee Duitse televisiezenders – allemaal wilden ze van Emile Grinwis weten waarom hij PVV-fan was.

Dat overkwam ook Dick de Wolf, gepensioneerd scheepslasser, een paar weken later in Breda, op de woensdag dat Wilders daar in de regen campagne voerde. De Wolf zegt door de telefoon dat hij alle aandacht die hij als PVV’er kreeg „heerlijk” had gevonden.

Daarna werd het stil, ja. Wilders praat niet mee over een nieuw kabinet en waar in de media zie je nog PVV’ers die zich zorgen maken? „We zijn monddood gemaakt”, zegt De Wolf. Hij was fanatiek volger van het politieke nieuws, maar daar is hij mee gestopt. Verder wil hij niks zeggen. Alleen nog dit: „Ik denk dat ik de volgende keer op Thierry Baudet stem.”

Wilders heeft het dus zelf ook niet helemaal goed gedaan voor Dick de Wolf.

In de woonkamer van Emile Grinwis staan konijnenhokken, op de muur zijn tekeningen geplakt van zwarte katten, er hangt een poster van de Eiffeltoren. Grinwis doet een mbo-opleiding applicatie- en mediaontwikkeling en werkt in een supermarkt. Zijn droom: politicus worden. Als de PVV beslist om in Goeree-Overflakkee mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, wil hij graag kandidaat zijn. Of anders voor de Provinciale Staten, wat later.

Emile Grinwis is boos op de media en vooral ook op de VVD en het CDA, die niet met Wilders willen onderhandelen. „Doe niet zo kinderachtig, práát met de PVV.” Maar als hij eerlijk is: „Ik vind ze van twee kanten kinderachtig. Geert zou de VVD en het CDA excuus kunnen aanbieden omdat hij is weggelopen uit het kabinet-Rutte I toen het in 2012 moeilijk werd.”

De verkiezingen hadden voor de PVV ook beter kunnen uitpakken, denkt Emile Grinwis, als Wilders actiever was geweest in de campagne. Als hij niet met één A4’tje was gekomen, maar met een serieus programma en over meer onderwerpen had gepraat dan immigratie – over zorg bijvoorbeeld, het onderzoek naar de MH17, corruptie, windmolens.

Soms twijfelt Emile Grinwis. „Als Geert de volgende keer weer lijsttrekker is en zijn belangrijkste thema is nog steeds immigratie, dan stem ik misschien op Forum voor Democratie van Baudet.”

Hij lacht. „Ik hoor liever bij een partij die wint.”

Petra de Koning (p.dekoning@nrc.nl) vervangt Tom-Jan Meeus.