Brieven

Brieven 25/7/2017

Euthanasie(2)

De onvoorspelbare dood

Uit persoonlijke en professionele ervaring weet ik dat er nog veel verbeterd kan worden in het begeleiden van mensen in hun laatste levensfase, maar het raakt me diep wanneer Piet Hein Eek stelt dat de huisarts c.s. van zijn moeder „de pomp met voorbedachte rade [hadden] gesaboteerd”. Dat klinkt als kwaadwillende opzet om het stervensproces van een hoogbejaarde dame met kanker te vertragen. Welk belang zou dat gediend hebben?

Doodgaan is een rommelige aangelegenheid. Met een beetje geluk zak je langzaam weg, in je eigen bed, omringd door dierbaren. Maar ziekteverloop blijft onvoorspelbaar. Als zorgverlener kun je hooguit de omstandigheden waaronder iemand sterft optimaliseren. Voor zover ik kan beoordelen tracht de huisarts van mevrouw Eek comfort te bieden in haar laatste dagen en zo goed mogelijk haar wens te volgen. Dat het sterven niet is verlopen volgens het voorbedachte plan is pijnlijk voor de nabestaanden, maar het is onterecht om te suggereren dat de huisarts de wens van mevrouw Eek heeft willen dwarsbomen.

Wall Street Journal

Onwaardig

Geachte heer Van der Staaij, het is begrijpelijk dat u het euthanasiedebat in Nederland juist in Amerika wilt beïnvloeden via een publicitaire uiting (SGP in The Wall Street Journal: ‘In the Netherlands, the doctor will kill you now’, 21/7)

Amerika, een land waar duizenden mensen overlijden door gemis aan gezondheidszorg en wapengeweld. Ook de doodstraf, die uw partij ook hier wilt instellen, wordt er uitgevoerd. Het zou nuttig zijn wanneer u zich druk maakt over de duizenden volwassenen en onschuldige kinderen die jaarlijks worden vermoord zonder dat uw God ingrijpt. Roep Hem ter verantwoording en doe niet aan stemmingmakerij in het buitenland over de enkele keer dat toepassing van euthanasie niet geheel vlekkeloos verloopt. Daar zijn andere instanties voor. Uw actie is een parlementariër onwaardig.

en

Youp van ’t Hek

Andere mening

Ik vind het stuitend, Youp van ’t Hek, dat je het nodig vindt Kees van der Staaij (Klaar met Kees, 22/7) zo door het slijk te halen. Denigrerend, vernederend, kwaadaardig, naar; zelfs zijn vrouw moet het ontgelden. Wat heeft deze man jou aangedaan dat je zo ver gaat? Ga je zo om met mensen die een andere mening hebben?

Verkamering

De stad blijft jong

Toevallig woon ik al meer dan 25 jaar in dezelfde Nijmeegse straat waar de woordvoerder van de actiegroep Kamerbreed zich enkele jaren geleden vestigde (Nijmeegse straten worden één groot studentenhuis, 20/7). Van oudsher worden de panden gebruikt door gezinnen, bedrijven en studenten. Je weet dus waar je komt wonen. De herenhuizen zijn allang ‘veretageerd’, als we kijken zoals hij kijkt naar verkamering. Voorheen verloederde panden zijn door de ‘huisjesmelkers’ puik gerenoveerd. Overlast? De huidige generatie studenten is goed aanspreekbaar. Trouwens veel kamerbewoners zijn geen studenten meer. Na afstuderen kunnen ze zich met hun flexibele banen nog geen woning veroorloven. Als werknemers gaan ze ‘s morgens naar hun werk en komen ś ‘s avonds terug, te moe om nog de beest uit te hangen. Ondertussen zorgen ze er wel voor dat Nijmegen een jonge, levendige en nog steeds groeiende stad is.

Correcties/aanvullingen

Mateusz Morawiecki

In Omstreden wet van de baan (24/7, p. 1), wordt Mateusz Morawiecki Pools premier genoemd. Hij is vice-premier.