Beleggers keren Intertrust de rug toe

Winstwaarschuwing Personeel dat wegloopt en klandizie die uitblijft. Intertrust trekt aan de bel.

Foto Sander Koning/ANP

Nederland was altijd het paradepaardje van Intertrust. Maar dinsdag gaf het trustkantoor plots een winstwaarschuwing af: de omzet in het tweede kwartaal krimpt en de winst en groei in de rest van het jaar zal lager uitvallen dan verwacht. Naast juridische kosten en extra IT-uitgaven komt dat door „een lager dan verwachtte omzet in Nederland”.

Beleggers dumpten het aandeel massaal. De koers van Intertrust daalde met bijna 20 procent en kwam voor het eerst uit onder de introductiekoers van de beursgang in 2015.

Dat de prestaties in Nederland tegenvallen heeft volgens Intertrust onder andere te maken hebben met „lagere productiviteit” vanwege „hoog personeelsverloop”. Dat hoge verloop hangt volgens topman David De Buck zelfs samen met de bonussen. „In maart betalen wij bonussen uit, enige teleurstelling over die bonussen heeft een impact gehad.”

Volgens analist Henk Veerman van Kempen & Co. duidt de sterke koersdaling erop dat beleggers het vertrouwen kwijt zijn. Op basis van de nieuwe verwachtte omzetcijfers die Intertrust dinsdag gaf en de daarvan afgeleide bedrijfswaarde, zou een koersdaling van zo’n 6 procent te verwachten zijn. „Dat verklaart dus niet die min van bijna twintig procent.”

Veerman vermoedt dat beleggers een optelsom maken en niet meer in de vooruitzichten van het bedrijf geloven. Hij wijst erop dat sinds de beursgang in 2015 het management vrijwel ieder kwartaal is teruggekomen op eerder geschetste vooruitzichten. Begin dit jaar werd zelfs de financiële toekomstvoorspelling uit het prospectus van de beursgang ingetrokken.

Trustkantoren beheren vennootschappen voor derden en spelen daarom een belangrijke rol in internationale belastingontwijkingsstructuren. De discussie daaromtrent en aanpassing van regels zou geen impact hebben op de resultaten van Intertrust volgens De Buck.

Op 24 augustus presteert Intertrust de volledige kwartaalcijfers.