Winst Ryanair stijgt, maar vooral door paasvakantie

De winst van Ryanair valt bijna 50 procent hoger uit dan vorig jaar. Ook de omzet en het aantal passagiers steeg.

Foto Armando Babani/EPA

Een gunstige paasvakantie heeft luchtvaartmaatschappij Ryanair vorig kwartaal ruim 50 procent meer winst bezorgd. De budgetvlieger uit Ierland hield eind juni netto krap 400 miljoen euro over, zo maakte Ryanair maandag voorbeurs bekend. In dezelfde maanden van vorig jaar was dat nog 256 miljoen euro.

De toename is vooral kunstmatig, zo nuanceert topman Michael O’Leary in een bijgevoegde verklaring. Dit jaar viel de paasvakantie namelijk in april, in het eerste kwartaal van Ryanairs gebroken boekjaar. Vorig jaar viel die vakantie nog in maart, waardoor vele reizigers die met Pasen op vakantie gingen ‘meetelden’ in de cijfers van een eerder kwartaal.

Lees meer over het succes van Ryanair: Budgetvliegers veroveren Europa

Dat is ook te zien in de reiscijfers van vorig kwartaal: het aantal passagiers steeg met 12 procent naar ongeveer 35 miljoen. De omzet steeg nog iets sterker, van bijna 1,7 miljard euro naar ruim 1,9 miljard euro. Cijfers die zijn gecorrigeerd voor de gunstige planning van de paasvakantie meldde de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa in de kwartaalcijfers niet.

Minder tassen ingecheckt

Wel stelt O’Leary dat de omzet de afgelopen maanden door verschillende zaken is geraakt. Eén daarvan is de ongunstige ontwikkeling van het Britse pond, dat nu veel goedkoper is dan een jaar geleden. Omzet die aan Britse klanten werd verdiend, leverde daardoor minder op dan in 2016, zodra die was omgerekend naar euro’s.

Ook merkt Ryanair dat steeds meer reizigers twee tassen mee aan boord nemen, waardoor minder geld wordt verdiend aan het inchecken van bagage. Die ontwikkeling zet zich in de komende kwartalen naar verwachting door, aldus O’Leary. Wel verwacht Ryanair dit jaar nog meer reizigers te vervoeren dan tot dusver gedacht.