Voor Philips is nu de tijd gekomen om ‘te oogsten’

Kwartaalcijfers Philips doet het goed sinds de splitsing van de lichttak. Weerstand tegen verhoging van bestuurderslonen deert topman Van Houten niet.

CEO Frans van Houten (L) en CFO Abhijit Bhattacharya van Koninklijke Philips NV op het podium in het Hilton voor aanvang van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Philips.
CEO Frans van Houten (L) en CFO Abhijit Bhattacharya van Koninklijke Philips NV op het podium in het Hilton voor aanvang van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Philips. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Voor buitenstaanders is de metamorfose van Philips zo goed als voltooid. Was het bedrijf voorheen vooral bekend van consumentenelektronica en verlichting, na een ingrijpende splitsingsoperatie doet Philips nu uitsluitend nog in medische technologie en ‘persoonlijke gezondheidszorg’. Toch is de transformatie van Philips (17,2 miljard omzet, 71.000 werknemers) pas „halverwege”, zegt topman Frans van Houten maandagmiddag in gesprek met NRC. „Nu moeten we ons marktaandeel in de gezondheidssector uitbreiden” , stelt de topman. „En we gaan profiteren van de veranderingen die we de voorbije jaren intern hebben doorgemaakt. Het is tijd om te oogsten”.

Aandeelhouders hebben recent dan ook weinig te klagen gehad: in de voorbije twaalf maanden steeg de beurskoers met bijna 30 procent

Van Houten doelt op ‘Accelerate’, een ingrijpend pakket maatregelen dat hij na zijn aantreden in 2011 aankondigde om drastisch kosten te besparen, de productiviteit op te schroeven en de cultuur ondernemender te maken. Er is stevige kritiek op geweest van beleggers, de resultaten zouden te lang op zich laten wachten, maar daar is nu niets meer van te horen. Aandeelhouders hebben recent dan ook weinig te klagen gehad: in de voorbije twaalf maanden steeg de beurskoers met bijna 30 procent.

Ook maandag blonk het aandeel uit op de Amsterdamse beurs met een plus van 4 procent. Beleggers waren blij met de kwartaalresultaten. De omzet steeg met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 4,3 miljard euro, terwijl de brutowinst met liefst 15 procent toenam en uitkwam op 439 miljoen. Dat Philips mikt op een omzetgroei van 4 tot 6 procent en het die doelstelling dus maar net haalde, kon het enthousiasme niet drukken. Verklaring: de orderportefeuille groeide met 8 procent.

Lees ook: Philips koopt Amerikaanse concurrent voor 1,9 miljard euro

Vooral de divisie persoonlijke gezondheidszorg doet het goed. Hieronder vallen onder meer elektrische tandenborstels, scheerapparaten en producten tegen slaapapneu – artikelen waar volgens Van Houten ook in de komende tien jaar steeds meer vraag naar komt. De markt voor medische technologie is moeilijker en onzekerder. Philips is groot in de VS en kan geraakt worden door Amerikaanse beperking van de zorguitgaven. „Ook maak ik me wel zorgen over de opkomst van America First”, zegt Van Houten, verwijzend naar de protectionistische ideeën van president Trump. Dat weerhoudt Philips er overigens niet van in hoog tempo medische technologiebedrijven te kopen. Vorige maand nog betaalde het 1,9 miljard euro voor de Amerikaanse katheterproducent Spectranetics.

Op de strategische keuzes van Van Houten is geen kritiek. Meer weerstand was er tegen een recente verhoging van de beloningen voor de raad van bestuur. Ruim een kwart van de aandeelhouders stemde tegen op de jaarvergadering in mei, want was Philips door de splitsing geen kleiner bedrijf geworden?

Van Houten „ligt er niet wakker van”. De salarissen zijn in lijn met de peer group, zegt hij. En: „we opereren in een wereldwijde markt.” Sommige beleggers die tegenstemden, deden dat bovendien „meer om optische redenen dan om inhoudelijke”, denkt hij. Voor de bühne dus? „Dat heb ik niet gezegd.”