VN: voor vrijdag moet er oplossing zijn voor conflict Tempelberg

Volgens de VN kunnen de gebeurtenissen rond de Tempelberg gevolgen hebben voor miljoenen mensen wereldwijd.

Speciaal gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten Nikolay Mladenov tijdens zijn toespraak maandag.
Speciaal gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten Nikolay Mladenov tijdens zijn toespraak maandag. Foto AP

Het is “extreem belangrijk” dat er voor vrijdag een oplossing wordt gevonden voor het conflict rond de Tempelberg in Jeruzalem. Dat heeft de speciaal gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten maandag gezegd tijdens een persconferentie.

De spanningen rond de Tempelberg, een heilige plek voor zowel joden als moslims, lopen de laatste weken hoog op. Vrijdag kwamen duizenden Palestijnen naar de berg uit protest tegen detectiepoortjes die Israël bij de plek heeft gezet. Bij rellen die daaruit ontstonden, en in de nasleep ervan, kwamen zeven mensen om het leven.

De poortjes zijn door de autoriteiten opgezet nadat twee Israëlische politieagenten bij de berg werden doodgeschoten. Mladenov vreest bij het aankomende vrijdaggebed voor zelfde soort situaties als afgelopen week.

‘Geen lokale gebeurtenissen’

“Dit zijn geen lokale gebeurtenissen”, zei Midden-Oosten-gezant Nickolay Mladenov van de VN maandag tijdens de persbijeenkomst.

“Misschien vinden ze plaats op een paar honderd vierkante meter, maar ze hebben gevolgen voor miljoenen, misschien wel miljarden, mensen over de hele wereld. Ze hebben potentieel catastrofale gevolgen ver voorbij de muren van de Oude Stad.”

Mladenov riep alle partijen op weg te blijven van provocerende acties. Het risico op escalatie is anders te groot.

Lees ook: Tempelberg-rellen uitgegroeid tot internationale crisis

Spoedzitting VN

De vijftien leden tellende VN-veiligheidsraad kwam maandag in een spoedzitting bijeen op verzoek van Zweden, Frankrijk en Egypte. VN-gezant Mladenov riep de lidstaten op mee te werken aan een oplossing. Mladenov: “Als bezettende macht heeft Israël de verantwoordelijkheid (…) alles te doen om verder verlies van mensenlevens tegen te gaan. Ook de Palestijnse leiders hebben deze verantwoordelijkheid.”

De spanningen rond de Tempelberg begonnen nadat Israëlische Arabieren twee Israëlische politiemannen doodschoten bij de plek op 14 juli. Daarop sloot Israël de berg tijdelijk af en plaatste detectiepoortjes bij de ingang, tot woedde van veel Palestijnen. Zij konden zo niet bij de Al-Aqsa-moskee, een van de belangrijkste heiligdommen in de islam.

Daarop riep de islamitische stichting Waqf Palestijnen op naar het plein voor de moskee te komen voor het vrijdaggebed. Duizenden deden dat, wat leidde tot de rellen van afgelopen vrijdag.

De toespraak van VN-gezant voor het Midden-Oosten Nickolay Mladenov: