Vamos al supermercado!

Voor sommige exotische boodschappen moet je toch nog echt naar het buitenland.

Vroeger hoefde je maar bij Hazeldonk langs de douane te rijden en er ging een culinaire wereld voor je open. Wat ze daar allemaal wel niet aten in het buitenland! Waterzooi, paling in het groen en één grens verder, in Frankrijk: slakken! Na de volgende douanepost: paella! Hoe Spaans wilde je het hebben? En dan die Parmezaanse kaas in Italië, die kon je zelfs heel goed mee naar huis nemen. (Hoeveel liters wijn zullen door Nederlandse gootstenen zijn gespoeld omdat ze thuis nog te vies bleken om door de boeuf bourguignon te doen?)

Het is niet meer nodig om je caravan vol olijfolie en pasta te laden. De Nederlandse supermarkten zijn allang zo karig niet meer als toen je in het buitenland nog met grappig geld moest betalen. De pasta’s van De Cecco en de gazpacho van Alvalle kun je nu ook gewoon bij Albert Heijn kopen. De toetjes van Bonne Maman staan hier ook in het koelvak.

Nog geen vakantie geboekt? Ga dan toch eens op de bonnefooi op reis

Toch zijn er nog producten waarmee je thuis kunt komen. Omdat je ze hier niet of moeilijk kunt krijgen, omdat ze zo lekker zijn, omdat je er nog even het vakantiegevoel mee kunt terughalen als hier de regen tegen de ruiten slaat. Daarom korte boodschappenlijstjes voor veelbezochte vakantielanden.