Turkije trekt zwarte lijst met Duitse bedrijven in

Het land had via Interpol een verzoek gedaan om bijna zevenhonderd bedrijven te onderzoeken die volgens Turkije mogelijk terreur financieren.

De Duitse bondskanselier Merkel ontvangt eerder deze maand de Turkse president Erdogan tijdens de G20.
De Duitse bondskanselier Merkel ontvangt eerder deze maand de Turkse president Erdogan tijdens de G20. Foto Bernd Von Jutrczenka/Reuters

Turkije heeft een zwarte lijst ingetrokken met Duitse bedrijven die volgens het land mogelijk terreur zouden financieren. Het gaat om bijna zevenhonderd ondernemingen. Maandag liet Turkije weten dat de lijst niet meer van kracht is en dat er sprake was van een misverstand, zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. De beslissing lijkt een poging te zijn van het land om de opgelopen spanningen tussen de twee NAVO-partners te verminderen.

In mei dit jaar verzocht Ankara via Interpol om de bedrijven te onderzoeken, omdat ze samenwerken met ondernemingen die banden zouden hebben met terroristische organisaties. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu heeft tegen zijn Duitse ambtgenoot Thomas de Maizière gezegd dat er sprake was van een “communicatieprobleem”. Zowel in Turkije als in Duitsland zal er volgens de minister geen onderzoek gedaan worden naar de betreffende ondernemingen.

Onlangs overhandigde Turkije al een andere lijst aan Duitsland met de namen van 68 bedrijven en individuen die banden zouden hebben met Fethullah Gülen, de islamgeleerde die Erdogan verantwoordelijk houdt voor de mislukte coup een jaar geleden. Volgens Die Zeit staan op de lijst multinationals zoals de autofabrikant Daimler en het chemieconcern BASF, maar ook bijvoorbeeld een supermarkt in Berlijn en een kebabverkoper in Noordrijn-Westfalen. De Duitse federale politie liet eerder al weten de aanvraag niet te behandelen, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn voor de claims van Turkije.

Banden Turkije en Duitsland op scherp

Banden tussen Turkije en Duitsland staan al enkele maanden op scherp. Vorige week liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel weten dat de samenwerking tussen beide landen “niet door zal kunnen gaan zoals vroeger”. De uitspraak was een reactie op het arresteren van zes mensenrechtenactivisten, onder wie de Duitser Peter Steudtner. Ook werd het reisadvies naar Turkije aangescherpt.

Lees ook: Duits geduld met Turkije is nu echt op

President Erdogan op zijn beurt betichtte Duitsland eerder dit jaar van “nazi-praktijken”. Berlijn stond het zijn partij niet toe om campagne te voeren in het land in de aanloop naar het laatste referendum.