De Thuiskok: Keuzestress

Wij Nederlanders kunnen niet kiezen. Niet tussen welke politieke partij we groot willen maken, waardoor we nu een coalitie van minimaal vier partijen nodig hebben. We kunnen ook niet kiezen of pindakaas nu hartig of zoet is, en we kunnen al helemaal niet kiezen wat we op de barbecue willen leggen.

Ons onvermogen resulteert in chaos boven het vuur: op een gemiddelde barbecue liggen meestal stukken vlees van drie soorten dieren, die weer onderverdeeld zijn in allerhande variaties. Dit beleid heeft twee grote nadelen: zo vind ik dat je door de aanwezigheid van al die verschillende stukjes vlees maar weinig aandacht kan besteden aan de bereidingen ervan. Gelukkig zijn er kookboeken als Smokey Goodness die je vragen zo aandachtig met vlees bezig te zijn dat je vanzelf minder soorten gaat gebruiken.

Het andere nadeel is dat je meer eet dan goed voor je is. Vaak gaat het al mis bij het stokbrood, dat opgaat terwijl de barbecue nog moet worden aangestoken. En dan moeten de verschillende spiesjes, koteletjes en kluifjes nog komen. Voor al die Nederlanders die geen afstand willen doen van hun diversiteitsbeleid op het grillrooster is er nu een oplossing, nota bene van een van onze Oosterburen. Andreas Rummel ziet zichzelf als de ‘nummer 1 barbecue-expert van Duitsland’. Zijn oplossing: fingerfood. Zijn kookboek staat vol met kleine gerechtjes die samen toch een volwaardige maaltijd vormen. Sommige recepten zijn gewoonweg kleinere porties van bekende klassiekers, zoals mini-hamburgers en gevulde aardappels, maar er staan ook frisse ideeën in zoals rosbieflolly’s en drumsticks in stokbrood.

Door zijn recepten eenvoudig te houden zorgt Rummel er ook voor dat de voorbereiding van al die hapjes niet al te veel tijd kost. Waar de Duitser echter geen kaas van heeft gegeten – of waar hij geen aandacht aan wil besteden – is gezond eten. De hoeveelheid recepten waarin spek en kaas voorkomt is groot, en er staan helaas weinig groentegerechten in. Stiekem hoort dat natuurlijk een beetje bij barbecueën, maar ik hoop nog eens een boek te vinden waarin ook groente op de grill een hoofdrol krijgt.

Afijn, het is een leuk boek. Met honderd recepten kunt u wel even voort, en juist met wat inspiratie voorkomt u dat er toch weer die aloude kippenpoten, speklapjes en chipolataworstjes op de barbecue belanden.