Talibaan

Zeker 35 doden bij zelfmoordaanslag in Kabul

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandagochtend zeker 35 mensen om het leven gekomen. Meer dan veertig mensen zijn gewond geraakt. De aanslagpleger liet de bom afgaan in het westelijke deel van de stad, vlakbij het huis van een overheidsfunctionaris. In dit deel van de stad wonen veel shiitische Hazara’s.

Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de Talibaan, heeft op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De Talibaan hebben de afgelopen dagen meerdere aanslagen gepleegd in Afghanistan. Vorige week kwam de zoon van Mullah Haibatullah, de emir van de Afghaanse Taliban, bij een zelfmoordaanslag om het leven. Er zijn in zeker zes provincies gevechten gaande. Zo werden er in twee dagen tijd twee politiebureau’s ingenomen door Talibaanstrijders, waarbij enkele agenten omkwamen.

In het eerste halfjaar van 2017 zijn zeker 1.662 burgers om het leven gekomen bij aanslagen in Afghanistan. De Taliban is momenteel de grootste groep moslimextremisten. In het noorden van Afghanistan groeit het aantal IS-strijders, die deels terugkeren uit Syrië en Irak. NAVO-militairen in het land hebben inmiddels om versterking gevraagd. De westerse alliantie en de Afghaanse regering verliezen al enige tijd terrein. (Reuters)