Student hackt schoolcomputers voor afbetalen studieschuld

De student zou met zijn criminele activiteiten duizenden euro’s hebben verdiend. Hij wordt verdacht van het plegen van computervredebreuk, identiteitsfraude en witwassen.

De keylogger waar het toetsenbord op aangesloten wordt, waardoor de verdachte het typen kon monitoren. Op deze manier wist hij wachtwoorden van slachtoffers te achterhalen.
De keylogger waar het toetsenbord op aangesloten wordt, waardoor de verdachte het typen kon monitoren. Op deze manier wist hij wachtwoorden van slachtoffers te achterhalen. Foto Politie

De politie heeft een 32-jarige Groningse student aangehouden die verdacht wordt van het inbreken op schoolcomputers. De man zou daarmee inloggegevens van webshopaccounts van meer dan twintig mensen hebben achterhaald. Met die gegevens bestelde hij producten op het internet die hij vervolgens weer doorverkocht.

De student zou met zijn criminele activiteiten duizenden euro’s hebben verdiend. Met deze buit probeerde hij volgens de politie zijn studieschuld af te lossen. Hij wordt verdacht van het plegen van computervredebreuk, identiteitsfraude en witwassen.

Keyloggers

Om de inloggegevens van zijn slachtoffers te achterhalen, maakte de verdachte gebruik van zogenoemde keyloggers. Deze apparaatjes stak de man in de USB-poort van een computer en vervolgens sloot hij het toetsenbord daar weer op aan. De keyloggers slaan het typgedrag van computergebruikers op.

De keylogger in de USB-poort van een computer. Hier sloot de verdachte het toetsenbord weer op aan, waarna hij het typgedrag van computergebruiker kon monitoren:. Foto politie

Met de wachtwoorden en gebruikersnamen die hij zo achterhaalde, plaatste de verdachte bestellingen bij webshops. Deze bestellingen liet hij bezorgen bij studentenflats, waar hij de pakketjes - veelal harde schijven die hij doorverkocht - eigenhandig uit de brievenbussen viste.

Nadat aangiftes van oplichting bij de politie waren binnengekomen, startte ze een onderzoek. Zo kwam ze uit bij de Groningse onderwijsinstelling waar ze in twee computers een keylogger vond. De politie achterhaalde een nieuwe bestelling van de man, waarna agenten de verdachte op het afleveradres opwachtten en hem inrekenden. Bij een huiszoeking nam de politie zijn computer in beslag.

De verdachte zit nog vast. Woensdag hoort hij of hij langer vast blijft zitten.