Stedenhebben meer last van drugs

Enquête

Een op de acht inwoners van Roosendaal heeft vorig jaar veel overlast ervaren van drugsgebruik of drugshandel in de buurt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag op basis van de CBS-Veiligheidsmonitor, een jaarlijkse enquête over zaken als overlast in de buurt, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit, tevredenheid over de politie en preventie. Het gaat om steden van meer dan 70.000 inwoners. Van deze gemeenten gaf 5 procent van de bevolking aan drugsoverlast te hebben ervaren in 2016. Dat is volgens het CBS 2 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.

In de top zes van gemeenten waarvan de inwoners veel drugsoverlast ervoeren, staan naast koploper Roosendaal ook Rotterdam en de vier grootste Limburgse steden Maastricht, Venlo, Sittard-Geleen en Heerlen. Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat de ervaren overlast in Maastricht tussen 2013 en 2016 is gehalveerd en in Sittard-Geleen is verdubbeld. (ANP)