Ouders baby Charlie staken juridische strijd

Een Amerikaanse arts heeft laten weten dat het te laat is om het kind nog te behandelen.

De ouders van de doodzieke baby Charlie Gard.
De ouders van de doodzieke baby Charlie Gard. Foto Chris Ratcliffe

De ouders van Charlie Gard stoppen met hun juridische strijd om ervoor te zorgen dat hun doodzieke Britse baby behandeld wordt. Volgens een advocaat van de familie zullen ze niet meer proberen om Charlie naar de Verenigde Staten te krijgen voor een speciale behandeling, schrijft de BBC.

Er zou “geen tijd meer zijn” voor de baby, die lijdt aan een zeldzame spierziekte. In totaal hebben de ouders 1,3 miljoen pond (1,45 miljoen euro) ingezameld om hun kind van elf maanden te behandelen, maar een Amerikaanse arts heeft na een MRI-scan laten weten dat het te laat is om hem te redden. Charlie’s vader zei geëmotioneerd over hun beslissing:

“We hebben het over een onschuldige jongen die geboren werd met een zeldzame ziekte en die echt een overlevingskans had. Daarom hebben we zo hard voor hem gevochten.”

Daarmee komt een einde aan een lange juridische procedure. De ouders stapten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om het kind naar de VS te krijgen, nadat een Britse rechter besloten had dat artsen terecht de behandeling van de baby staakten. Ook het Hof stelde de artsen in het gelijk. Een experimentele behandeling in de VS zou Charlie meer kwaad dan goed doen.

Lees ook: Artsen baby Charlie ontvangen doodsbedreigingen

Doodsbedreigingen

De zaak maakte veel los binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen weekend zei het ziekenhuis waar Charlie verzorgd wordt dat medewerkers duizenden verwensingen en doodsbedreigingen ontvangen hebben.

Een Vaticaans kinderziekenhuis bood begin deze maand nog aan om Charlie op te nemen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump bemoeide zich met de kwestie, en zei op Twitter dat hij de baby graag zou willen helpen als dat op wat voor manier dan ook mogelijk zou zijn.