Ophef om nieuwe serie van Game of Thrones -makers

TV-serie Confederate vertelt een alternatief verhaal van de Amerikaanse geschiedenis, waarin de Geconfedereerde Staten gewonnen hebben.

De ‘confederate flag’, de vlag van het racistische Zuiden tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.
De ‘confederate flag’, de vlag van het racistische Zuiden tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. foto Getty Images

Wat zou er zijn gebeurd als de zuidelijken de Amerikaanse Burgeroorlog hadden gewonnen en slavernij nog steeds zou bestaan? Dat is de centrale, zeer controversiële vraag van een nieuwe tv-serie van de makers van Game of Thrones. Zondag ging het zevende en op een na laatste seizoen van de succesvolle fantasy-serie in première; in de VS keken op die dag 16,1 miljoen mensen, een record.

De Amerikaanse tv-zender HBO maakte woensdag bekend dat David Benioff en D.B. Weiss na het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones de nieuwe serie Confederate gaan maken. Die vertelt een alternatieve geschiedenis van de VS waarin de Geconfedereerde Staten hebben gewonnen, vergelijkbaar met Amazon-serie The Man in the High Castle en de roman Het Complot tegen Amerika (Philip Roth, 2004) die fantaseren over een Duits-Japanse zege in de Tweede Wereldoorlog.

In Confederate gaat het volgens HBO om vrijheidsstrijders, slavenjagers, politici, journalisten en abolitionisten aan de vooravond van de Derde Amerikaanse Burgeroorlog. „Slavernij bestaat nog steeds”, aldus HBO, „en is geëvolueerd in een moderne institutie”.

Benioff en Weiss meldden dat zij al jaren werken aan Confederate. Het verhaal zou eerst een film worden, maar de twee makers kozen uiteindelijk voor tv-zender HBO. „Onze ervaring met Game of Thrones heeft ons overtuigd dat er geen groter en beter platform bestaat om verhalen te vertellen dan HBO.” In Hollywood is al enkele jaren een verschuiving zichtbaar van de bioscoop naar de tv.

De aankondiging van HBO leidde woensdag en donderdag direct tot veel kritiek op sociale media. Waarom zouden twee witte makers het verhaal van de zuidelijke staten moeten verheerlijken, vroegen critici zich af. En waarom gaat HBO een geïnstitutionaliseerde variant van slavernij laten zien, juist nu, in een tijd van Black Lives Matter, van politiegeweld tegen zwarten, van grote raciale spanning in de Verenigde Staten?

Benioff en Weiss kregen eerder te maken met kritiek, onder meer voor de manier waarop ze in Game of Thrones omgingen met seksueel geweld. Confederate maken ze samen met uitvoerend producenten Nichelle Tramble Spellman (Justified, The Good Wife) en Malcom Spellman (Empire, Foxy Brown), beiden met een Afro-Amerikaanse achtergrond. Bij de vier spin-offs van Game of Thrones, waaraan HBO laat werken, zijn Benioff en Weiss overigens niet betrokken.