Onderhandelaar naar Israëlische ambassade Amman

Niemand mag van de Jordaniërs de Israëlische ambassade verlaten, naar aanleiding van de dodelijke schietpartij van zondag.

Jordaanse troepen staan vlak na de schietpartij op wacht buiten de Israëlische ambassade in Amman.
Jordaanse troepen staan vlak na de schietpartij op wacht buiten de Israëlische ambassade in Amman. Foto Ahmad Abdo/EPA

Israël stuurt maandag een onderhandelaar naar zijn ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman, om daar de diplomatieke crisis op te lossen die ontstond nadat een Israëlische bewaker zondagavond twee Jordaniërs doodschoot. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Het gaat volgens Haaretz om een hooggeplaatste defensiemedewerker. Die moet proberen het eens te worden met de Jordaanse overheid, die van Israël eist dat ze de bewaker mag verhoren. Israël weigert de man uit te leveren. Hij zou een diplomatieke status hebben en dus onschendbaar zijn.

Bestorming

Jordanië houdt iedereen die het ambassadeterrein af wil tegen, zodat de bewaker niet kan ontkomen. Dat gaat in tegen de diplomatieke regels, die voorschrijven dat diplomaten altijd vrij moeten kunnen reizen. Met de blokkade dwarsboomt Jordanië Israël, dat de ambassade wil evacueren. Daartoe besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond, omdat het vreest voor een bestorming van de ambassade door boze Jordaniërs.

In beeld: Rellen rond de Tempelberg in Israël

Twee Jordaanse werklieden kwamen zondagavond meubels plaatsen in een appartement op het ambassadeterrein. Eén van hen, een zeventienjarige jongen, viel de Israëlische bewaker van achter aan en stak hem met een schroevendraaier. Daarop opende de lichtgewonde bewaker het vuur. Hij doodde zijn aanvaller, evenals zijn Jordaanse huisbaas, die per ongeluk werd geraakt.

Hoog oplopende spanningen

Het incident vond plaats op het moment dat de spanningen tussen de Israëliërs en de Palestijnen hoog oplopen. Israëlische Arabieren schoten bijna twee weken geleden twee Israëlische politieagenten dood op de Tempelberg in Jeruzalem. Israël sloot de Tempelberg daarna tijdelijk af, zodat moslims niet meer konden bidden in de voor hen zeer belangrijke al-Aqsa-moskee.

Die tijdelijke afsluiting bracht grote onrust teweeg. Afgelopen weekend leidde het besluit van de regering toegangspoortjes te plaatsen bij de Tempelberg tot een verdere escalatie. Vier Palestijnen en drie Israëliërs kwamen om het leven.

Lees ook: Tempelberg-rellen uitgegroeid tot internationale crisis

De ongeregeldheden begonnen toen duizenden Palestijnen weigerden op weg naar het vrijdaggebed in de al-Aqsa door de toegangspoortjes te gaan. In plaats daarvan voerden ze hun gebed uit op straat, tussen de militairen en agenten. Hun protestactie liep uit op hevige rellen. Ook in Jordanië, waar veel mensen wonen met een Palestijnse achtergrond, gingen duizenden demonstranten de straat op.