Minstens 26 doden bij aanslag in Pakistan

Een bom ging af in de buurt van een populaire groentenmarkt in Lahore. Tientallen mensen raakten gewond.

Hulpdiensten voeren een slachtoffer af na een aanslag in Lahore maandag.
Hulpdiensten voeren een slachtoffer af na een aanslag in Lahore maandag. Foto Arif Ali/AFP

Bij een explosie in Pakistan zijn maandag minstens 26 mensen om het leven gekomen, onder wie acht politieagenten. Een bom ging af in de buurt van een groentenmarkt in de oostelijke stad Lahore. Volgens de politie gaat het om een zelfmoordaanslag, schrijft de Pakistaanse krant The Express Tribune. Meer dan vijftig mensen raakten gewond.

Volgens AP is de actie opgeëist door Tehrik-e-Taliban, de Pakistaanse tak van de Talibaan. Het dodental stond eerder nog op vijftien, maar is volgens de lokale overheid van de provincie Punjab inmiddels opgelopen tot 26. Een politiechef spreekt van een zelfmoordaanslag.

De dader reed met een motor in op een groep burgers en politieagenten bij de ingang van de markt Kot Lakhpat. De aanslag vond plaats in een van de meer veilige wijken van de stad, op honderd meter afstand van het huis van Shabaz Sharif, de gouverneur van Poenjab en de broer van premier Nawaz Sharif.

Lees ook: Grimmigheid is terug in Pakistan na aanslag van IS

De lokale overheid heeft de actie op Twitter veroordeeld. NRC-correspondent Joeri Boom zegt over de aanslag:

“Poenjab is verreweg de belangrijkste provincie van Pakistan. Ze vormt het economische hart van het land en de machtsbasis van premier Nawaz Sharif. Dat de aanslag zo dichtbij het huis plaatsvond van Shabaz, de broer van de premier en gouverneur van Poenjab, wordt in Pakistan gezien als een veeg teken. Shabaz is de op een na belangrijkste politicus van het land.”

Culturele hoofdstad

In Lahore, de culturele hoofdstad Pakistan, vinden vaker aanslagen plaats. Bij een explosie eerder dit jaar tijdens een demonstratie kwamen veertien mensen om het leven. De aanslag werd door de groepering Jamaat-ur-Ahrar, een afsplitsing van de Talibaan, opgeëist.