Met schademeldingen wordt voorlopig niets gedaan

Aardbevingsschade in Groningen Van het door premier Mark Rutte gewenste ‘tempo’ bij de afhandeling van schade door gasboringen, blijkt vooralsnog niets te komen.

Handen zijn zichtbaar door een scheur in de muur van een woning in Bedum.
Handen zijn zichtbaar door een scheur in de muur van een woning in Bedum. Catrinus van der Veen / ANP

Op 31 maart leek het allemaal zo mooi: na vele jaren stapte de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) uit de schadeafhandeling voor gasbevingsschade. Het bedrijf was, tot frustratie van Groningers, betrokken geweest bij het beoordelen van de scheuren in huizen die het zelf had veroorzaakt. Nu zou dat stoppen. Per 1 juli zou er een nieuw protocol liggen.

Maar meer dan drie weken later is een nieuw systeem van schadeafhandeling nog altijd ver weg, terwijl de schademeldingen blijven oplopen en premier Mark Rutte in juni opriep om „tempo” te maken.

 1. Waarom duurt het ontwerp van het nieuwe protocol zo lang?

  Bij het overleg tussen de betrokken partijen blijken te veel verschillende belangen en wensen te spelen. Zo zijn de Groninger Bodembeweging en het Groninger Gasberaad ontevreden over het meest recente conceptprotocol. Er is volgens hen bijvoorbeeld ten onrechte geen regeling voor immateriële schade. Ook dreigt de mogelijkheid om een contra-expert voor schadebeoordeling in te huren te vervallen. Het heetste hangijzer is echter het schadefonds.

 2. Waarom wil men in Groningen zo graag een schadefonds?

  Het schadefonds wordt in Groningen gezien als een van de belangrijkste punten van een nieuwe en eerlijke schadeafhandeling. Het idee is dat de staat garant staat voor een fonds waaruit schade vergoed wordt. Vervolgens vecht het Rijk ook zelf met de aansprakelijke NAM uit of het bedrijf betaalt. Als bewoner hoef je dan niets meer te maken te hebben met de NAM, zoals nu wel het geval is.

  Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) maakte eerder bekend dat er een schadefonds komt, maar het is nog altijd niet duidelijk of de staat daar ook garant voor zal staan. Het ministerie voelt nog altijd weinig voor die oplossing.

  Het zal hoe dan ook nog lang duren tot een schadefonds is ingesteld. RTV Noord meldde op basis van een uitgelekte brief van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders dat hij uitging van augustus 2018. Dit omdat een schadefonds een „wettelijke basis” moet krijgen.

 3. Lees ook dit verhaal over de grote versterkingsoperatie voor Groningse huizen: In Appingedam is het slopen of versterken
 4. Wat is er al wél gelukt?

  Duidelijk is dat er een nieuwe instantie in het leven geroepen zal worden: het Instituut Mijnbouwschade. Het is de bedoeling dat dit alle schades onafhankelijk zal afhandelen.

  De benoeming van de directeur van het instituut is vooralsnog een zaak van het ministerie van EZ – iets wat de Groninger organisaties ook niet zint omdat het de onafhankelijkheid in het geding zou brengen.

 5. Wat gebeurt er in de tussentijd met schades?

  Om schademeldingen niet té lang te laten liggen – sinds 31 maart werd niets meer opgenomen – werd vrijdag bekend dat inspecteurs weer aan de slag gaan. Omdat er dus nog geen protocol ligt, gebeurt er met die tweeduizend meldingen, waaronder die van de beving in Slochteren eind mei, vervolgens niets: de data worden opgeslagen totdat het Instituut Mijnbouwschade operationeel is.