Kushner: ik heb geen ongepast contact gehad met de Russen

De schoonzoon van Trump geeft toe vier keer gesproken te hebben met Russen tijdens en kort na de campagne, maar zegt dat er geen sprake was van samenspanning om de verkiezingen te winnen.

Foto Jim Bourg/Reuters

Jared Kushner ontkent dat hij ook maar op enige wijze “ongepast” contact heeft gehad met Russen tijdens en kort na de verkiezingscampagne. Dat schrijft de adviseur en schoonzoon van president Trump in een verklaring maandag. Het is de eerste openbare toelichting van Kushner over zijn contact met vertegenwoordigers van het Kremlin.

Wel geeft hij toe dat hij vier keer gesproken heeft met Russen, maar er is volgens Trumps schoonzoon absoluut geen sprake geweest van samenspanning om de presidentsverkiezingen te winnen. Kushner: “Ik heb niets te verbergen.”

Interactief: zo lopen de lijnen van Trump naar Poetin

Maandag werd de adviseur achter gesloten deuren verhoord door een Senaatscommissie over zijn contact met Russen in de aanloop naar de verkiezingen en Trumps inauguratie. In de verklaring van elf pagina’s die hij tijdens de zitting heeft voorgelezen, schrijft Kushner:

“Ik heb niet samengespannen, en ik ken ook niemand in de campagne die heeft samengespannen met een buitenlandse overheid. Ik heb geen ongepast contact gehad.”

Kushner zegt dat hij één keer telefooncontact heeft gehad met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak voor de inauguratie van Trump. De twee zouden toen alleen gesproken hebben over Syrië. Hij zou nooit een geheim communicatiekanaal tussen Trumps campagneteam en Rusland hebben besproken. Ook ontkent Kushner aantijgingen dat hij ondernemingen heeft die gefinancierd zijn met Russisch geld. Onlangs schreef The Washington Post dat de speciale aanklager Robert Mueller onderzoek doet naar Kushners zakelijke transacties en financiën.

Lees ook: Kushner wilde geheime communicatie met Russen

Ontmoeting met Russische advocate

Eerder deze maand kwam Kushner in het middelpunt te staan van het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Toen was duidelijk geworden dat hij samen met Trumps zoon Donald Jr. een Russische advocate ontmoet had tijdens de campagne. Uit het mailcontact bleek dat Donald Jr. hoopte belastende informatie te krijgen over Hillary Clinton.

De positie van de schoonzoon van Trump ligt extra gevoelig binnen het Ruslandonderzoek, omdat hij speciale veiligheidsformulieren moest ondertekenen om te mogen werken in het Witte Huis. Daarin had hij de ontmoeting met de Russische advocate in eerste instantie niet aangegeven. Kushner ontving de e-mails hierover ook, maar de adviseur zegt deze niet gelezen te hebben voorafgaand aan de ontmoeting. Ook ontkent hij dat er gesproken zou zijn over de campagne.

Lees ook: De gevolgen van de onthullingen over Trump jr.

Kushner is getrouwd met Trumps dochter Ivanka. Tijdens de verkiezingen was hij een belangrijke schakel binnen het campagneteam van Trump. Later werd hij een van de belangrijkste adviseurs van de Amerikaanse president.