Kunstveilingen Christie’s brengen bijna 30 procent meer op

In de eerste helft van dit jaar heeft veilinghuis Christie’s voor 2,63 miljard euro aan kunst verkocht. Er worden steeds meer werken in de duurste klasse verkocht.

Max Beckmann, Hölle der Vögel. Geveild voor 40,2 miljoen euro
Max Beckmann, Hölle der Vögel. Geveild voor 40,2 miljoen euro

Het gaat goed met de kunstmarkt. Veilinghuis Christie’s heeft in de eerste helft van dit jaar voor 2,63 miljard euro aan kunst verkocht. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder een plus van 14 procent.

De omzetgroei had veel hoger kunnen zijn, als het aantal private sales, de onderhandse verkopen waarbij het veilinghuis bemiddelt, niet fors was afgenomen (nu 136 miljoen aan opbrengsten, tegen 360 miljoen vorig jaar). De opbrengsten uit veilingen (2,46 miljard euro) groeide liefst met 29 procent ten opzichte van 2016.

Hoe optimistisch de markt is blijkt uit het gestegen aantal verkopen van de duurste kunstwerken. Veilde Christie’s in de eerste helft van vorig jaar nog 14 werken met een prijs boven de 10 miljoen pond, dit jaar waren dat er 38. Met als hoogtepunt de opbrengst van Constantin Brancusi’s beeld La Muse endormie, dat in New York 57,4 miljoen dollar opbracht.

Christie’s blijft marktleider. Ook door de gestegen omzet in Azië, waar het bedrijf voor het eerst 35 procent van de omzet genereerde. Aziatische klanten spendeerden 39 procent méér dan een jaar eerder.

De drie duurste bij Christie’s geveilde kunstwerken van 2017:

Directeur Guillaume Cerutti is optimistisch over de tweede helft van het jaar. In die periode beginnen ook de voorbereidingen voor wat de grootste veiling uit de geschiedenis beloofd te worden: de nalatenschap van David Rockefeller, de kleinzoon van de grote Amerikaanse industrieel John D. Rockefeller.

De 2.000 kunstwerken van Rockefeller brengen naar verwachting zo’n 700 miljoen dollar op, bestemd voor twaalf goede doelen, onder meer het Museum of Modern Art in New York en Harvard University.

Veilinghuis Christie’s gaat in Amsterdam fors saneren: Vanaf de zomer zal alleen nog hedendaagse kunst worden geveild.

Het beursgenoteerde Sotheby’s publiceert de halfjaarcijfers begin augustus. Het veilinghuis laat weten dat in de eerste zes maanden voor bijna 2,2 miljard euro aan kunst is geveild, 8 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar.