Microsoft aan nostalgische fans: Paint blijft

Maandag ontstond veel ophef toen bekend werd dat het programma mogelijk zou verdwijnen.

Wie opgroeide met Paint, knutselde hiermee regelmatig voorpagina’s voor schoolwerkstukken of verjaardagskaarten in elkaar. Een paar lijnen, wat woorden, een kleur hier en daar. Maar na 32 jaar stond het programma op een lijst met applicaties die in de aankomende update van Windows 10 zouden worden verwijderd of niet langer zouden worden geüpdatet.

Het nieuws dat Microsoft het geliefde programma misschien een langzame dood wilde laten sterven, zorgde maandag voor treurnis onder de vele gebruikers. Kort na grootschalige publieke steun voor Paint, liet het bedrijf in een reactie weten dat Paint “hier is om te blijven”. Het programma zal niet meer automatisch op computers worden geïnstalleerd, maar zal nog altijd via de Windows Store gratis gedownload kunnen worden.

Kort na dat nieuws dat het programma zou verdwijnen stroomden online de eerste afscheidsberichten binnen. Twitteraars smeekten Bill Gates om het besluit terug te draaien. Anderen maakten afscheidstekeningen in Paint. In een reactie schreef een redacteur van The Next Web: “Dear Microsoft, please don’t kill Paint”. De schrijver was overigens nog niet geboren toen het programma werd gepresenteerd. “Paint leerde mensen van mijn generatie hoe we met een muis moesten omgaan, waardoor we onze fijne motoriek ontwikkelden en de ene naar de andere belabberde tekening konden maken.”

‘Nog altijd veel fans’

Windows lijkt het eens te zijn met de fans. In de reactie schrijft het techbedrijf:

“We hebben een geweldige stroom van steun en nostalgie gezien rondom Paint. Als er iets is wat we nu geleerd hebben, is het dat Paint na 32 jaar nog altijd veel fans heeft.”

Microsoft introduceerde in 1985 de eerste versie van Paint en was een van de eerste grafische programma’s waarmee Windows-gebruikers aan de slag konden. Het programma kreeg meerdere transformaties. Sinds 1998 konden de gemaakte creaties worden opgeslagen als een JPEG-afbeelding. Het programma zorgde ervoor dat zelfs de meest a-creatieve computeraar iets kleurrijks uit z’n vingers kon krijgen. Anderen konden er al hun creativiteit in kwijt en ontwikkelden zich tot ware Paint-kunstenaars.

Lees ook: Jazeker, dit maakte een 98-jarige man met MS Paint

Zoals deze gebruiker op Imgur, die stapsgewijs laat zien hoe hij een foto van Morgan Freeman wist na te maken in Paint.

Foto Sonofjay/Imgur

Artiest Jim’ll Paint It verdient zijn geld met Paint-kunstwerken die worden afgedrukt op shirts of papier. Zo is op YouTube te zien hoe hij te werk gaat. In een reactie op het nieuws liet hij op Twitter weten dat hij niet de versie van het programma gebruikt die waarschijnlijk zal sneuvelen.

In een vorige update van Windows 10 zat al een vernieuwde versie van het programma, Paint 3D. Microsoft blijft dit programma, waarmee tekeningen in 3D worden ontworpen en bewerkt, ook ondersteunen. De aankomende Fall Creators Update voor Windows 10 moet in het najaar verschijnen.