Brieven

Eeuwig heden

Voortdurende formatie

Foto Fokke C. de Haan/ANP

Vandaag lang gekeken naar deze zin: „Dinsdagavond doorzoeken rechercheurs (...) het bedrijfspand van de 43-jarige advocaat” in de krant van donderdag (Advocaat met een verleden van tuchtmaatregelen, 20/7).

Gaan die rechercheurs volgende week dinsdag zoeken, of zochten ze eergisteren? Daar is het artikel niet duidelijk over.

Ik ben wel benieuwd wanneer (en met welk doel) de verleden tijd in de NRC voor deze eeuwig tegenwoordige/toekomende tijd is ingeruild. Is wel wat voor te zeggen trouwens, het verleden is ook meer iets van gisteren. Maar toch: wie leest er nou een krant die alleen maar schrijft over wat er nog gaat komen? Waarin bijvoorbeeld de formatie van 1988 nu nog moeizaam verloopt in plaats van verliep, en de Duitsers nog altijd Rotterdam bombarderen in plaats van bombardeerden: waarin alles uit het verleden altijd heden of toekomst is. Interessant concept voor literatuur, maar nogal vermoeiend voor een krant.

Als die rechercheurs nou dinsdag bij het bedrijfspand van Bart V. aankomen, doorzoeken ze dat dan wéér? Of weet iemand dan nog (bijvoorbeeld uit deze krant) dat de doorzoeking een week eerder is?