Droogste voorjaar in zestig jaar in Italië: huishoudens moeten op rantsoen

In de loop van deze week zou er weleens geen water meer uit de beroemde fonteinen van Rome kunnen komen, waarschuwden Italiaanse media dit weekend. Huishoudens gaan mogelijk op rantsoen. Vanaf woensdag zouden woonwijken het dan afwisselend acht uur zonder water moeten doen.

Heel Italië gaat gebukt onder een tekort aan water. In de eerste helft van dit jaar regende het in Rome slechts 26 dagen. In de eerste helft van vorig jaar waren dat 88 dagen, waarop in totaal vier keer zoveel neerslag viel als dit jaar.

Het helpt ook niet dat het waterleidingsysteem in Italië berucht is vanwege zijn lekkages. La Stampa citeerde uit een onderzoek waaruit bleek dat in het noorden tot 26 procent van het water verloren gaat door achterstallig onderhoud aan de infrastructuur, die vaak decennia oud is. In het midden en zuiden van het land kan het verlies oplopen tot 46 procent.

De schaarste is inzet van een politieke twist geworden. De gouverneur van de provincie Lazio verbood vorige week om nog langer water uit Lago di Bracciano, veertig kilometer ten noorden van Rome, te pompen ten behoeve van de stad. Het meer fungeert al jaren als reservereservoir, maar groeide de afgelopen jaren uit tot een vaste leverancier. Inmiddels zou het water zo laag staan dat het ecosysteem in gevaar komt.

Het Romeinse waterbedrijf ACEA, waarin de stad een meerderheidsbelang heeft, waarschuwde dat rantsoenering zonder water uit het meer onvermijdelijk zou worden.

Italië kampt met het droogste voorjaar in zestig jaar. Sardinië heeft noodhulp aangevraagd, de oogst van tomaten en olijven is in gevaar. De Italiaanse landbouw zou tot nu toe 2 miljard euro verlies hebben geleden. (AP)