Congres wil sancties tegen Rusland aanscherpen

Trump-Rusland Het Congres wil Rusland bestraffen voor inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen en voor annexatie van de Krim.

President Donald Trump
President Donald Trump Foto Reuters

Republikeinse en Democratische Congresleden zijn het dit weekend eens geworden om sancties tegen Rusland aan te scherpen. De nieuwe wetgeving is bedoeld om Rusland te bestraffen voor interventie in de presidentsverkiezingen vorig jaar en voor annexatie van de Krim en bemoeienis met Oost-Oekraïne.

Het Witte Huis gaf zondag te kennen dat president Trump de nieuwe sancties tegen Rusland zal goedkeuren. Het had zich eerder tegen nieuwe sancties verzet met het argument dat ze de president te weinig speelruimte zouden laten in de omgang met Rusland. Het wetsvoorstel beperkt ook de mogelijkheden van de president om de sancties op eigen houtje, buiten het Congres om, ongedaan te maken.

„De regering steunt een harde aanpak van Rusland, in het bijzonder het opleggen van deze sancties”, aldus de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis, Sara Huckabee Sanders. Trumps nieuwe directeur communicatie, Anthony Scaramucci, zei daarentegen dat Trump nog niet had besloten, maar dat wel snel zou doen.

Vermoedelijk gaf Trump zijn verzet op omdat hij in het Congres een overweldigende meerderheid tegenover zich weet. In de Senaat werd een eerdere versie van de wet aangenomen met 97 tegen 2 stemmen. Als de verhoudingen in het Huis van Afgevaardigden ook zo liggen, kan het Congres een presidentieel veto ongedaan maken. Trump kan het zich niet goed veroorloven om te strijden tegen Russische sancties, gezien de officiële onderzoeken naar samenwerking tussen zijn entourage en de Russen tijdens de verkiezingen. „Het is heel droevig dat Republikeinen (...) weinig doen om hun president te beschermen”, twitterde Trump zondag.

De president trok dit weekend ook aandacht door op Twitter te melden dat hij „volledig bevoegd is om gratie te verlenen” aan familieleden, assistenten en mogelijk ook aan zichzelf in verband met het onderzoek naar Russische inmenging.

Volgens The Washington Post heeft de president de afgelopen dagen besproken of gratieverlening ingezet zou kunnen worden tegen eventuele beschuldigingen. De krant meldde ook dat minister van Justitie Sessions toch over de verkiezingen heeft gesproken met de vertrekkend Russisch ambassadeur Sergey Kisljak, ook al heeft Sessions dat ontkend. Volgens de krant zijn er opnames van het gesprek. Deze week moeten Trumps zoon Donald jr., schoonzoon Jared Kushner en voormalig campagneleider Paul Manafort voor Congrescommissies vragen beantwoorden over de Russische connectie.