Congres wil sancties tegen Rusland aanscherpen

Trump-Rusland

Het Congres wil Rusland bestraffen voor inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen en voor annexatie van de Krim.

President Donald Trump Foto Reuters

Republikeinse en Democratische Congresleden zijn het dit weekend eens geworden om sancties tegen Rusland aan te scherpen. De nieuwe wetgeving is bedoeld om Rusland te bestraffen voor interventie in de presidentsverkiezingen vorig jaar en voor annexatie van de Krim en bemoeienis met Oost-Oekraïne.

Het Witte Huis gaf zondag te kennen dat president Trump de nieuwe sancties tegen Rusland zal goedkeuren. Het Witte Huis had zich eerder tegen nieuwe sancties verzet met het argument dat ze de president te weinig speelruimte zouden laten in de omgang met Rusland. Het wetsvoorstel beperkt bovendien de mogelijkheden van de president om de sancties op eigen houtje, buiten het Congres om, ongedaan te maken.

„De regering steunt een harde aanpak van Rusland, in het bijzonder het opleggen van deze sancties”, aldus de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis, Sara Huckabee Sanders. Trumps nieuwe directeur communicatie, Anthony Scaramucci, zei daarentegen dat de president nog geen besluit had genomen, maar dat wel snel zou doen.

Vermoedelijk gaf Trump zijn verzet op omdat hij in het Congres een overweldigende meerderheid tegenover zich weet. In de Senaat werd een eerdere versie van de wet aangenomen met 97 tegen 2 stemmen. Als de verhoudingen in het Huis van Afgevaardigden ook zo zouden zijn, kan het Congres een presidentieel veto ongedaan maken. Trump kan zich niet goed veroorloven om te strijden tegen Russische sancties, gezien de officiële onderzoeken naar samenwerking tussen zijn entourage en de Russen tijdens de verkiezingen.

De president zelf trok aandacht door op Twitter te melden dat hij „volledig bevoegd is om gratie te verlenen” aan familieleden, assistenten en mogelijk ook aan zichzelf in verband met het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Volgens The Washington Post heeft de president met medewerkers de afgelopen dagen besproken of gratieverlening ingezet zou kunnen worden tegen eventuele beschuldigingen. De krant meldde ook dat minister van Justitie Sessions toch over de verkiezingen heeft gesproken met de Russisch ambassadeur Sergey Kisljak, ook al heeft Sessions dat ontkend. Volgens de krant zijn er opnames van het gesprek waar dat uit zou blijken.

Deze week moeten zowel Trumps zoon Donald jr. als zijn schoonzoon Jared Kushner, als zijn voormalige campagneleider Paul Manafort vragen beantwoorden van onderzoekers over hun banden met Rusland.

    • Michel Kerres