BMW ontkent betrokkenheid bij verboden kartelafspraken

De beschuldigingen van zo’n kartel wijst het bedrijf “categorisch” af. Alle auto’s voldoen aan de internationale regels, aldus het bedrijf.

Foto Michael Dalder/Reuters

BMW ontkent dat het jarenlang verboden kartelafspraken heeft gemaakt met andere Duitse autobouwers. Het Beierse automerk wijst beschuldigingen daarover, die vrijdag in het weekblad Der Spiegel verschenen, “categorisch” af. Alle auto’s van BMW voldoen aan de internationale regels, zo benadrukt het bedrijf maandag in een reactie op de onthullingen.

Samen met Volkswagen, Audi, Porsche en Daimler zou BMW volgens Der Spiegel afspraken hebben gemaakt over gezamenlijk beleid. Zo voerden de bedrijven geheime overleggen over onder meer techniek, strategie, kosten en toeleveranciers. Ook werd gesproken over hoe moest worden omgegaan met de controles op de uitstoot van dieselvoertuigen, aldus het weekblad.

Lees meer over de beschuldigingen van Der Spiegel: ‘Afspraken auto-industrie een van de grootste kartelaffaires ooit in Duitsland’

In totaal zouden de autobedrijven sinds de jaren negentig zo’n zestig werkgroepen hebben opgezet, waar meer dan tweehonderd medewerkers van de bedrijven zitting in hadden. Der Spiegel baseert zich bij het nieuws op een rapport van de mededingingsautoriteiten. Dat werd opgesteld nadat Volkswagen de kartelvorming vorige zomer bij de waakhond opbiechtte.

Onderling overleg was nodig

BMW stelt in de verklaring dat niet is gesjoemeld met de uitstoot. “Bevestiging hiervan is te zien in de resultaten van verschillende formele onderzoeken, zowel op nationaal als internationaal niveau”, aldus de Zuid-Duitse autobouwer. BMW is de eerste van de betrokken bedrijven die uitgebreid reageert op de beschuldigingen van Der Spiegel.

Een van de voornaamste verwijten is dat de autobouwers afspraken maakten over de techniek AdBlue. Dat is een vloeistof die in de uitlaatgassen van diesels worden gespoten, met als doel de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden te beperken. De Duitse autobouwers samen hebben besloten bewust kleine tankjes voor AdBlue in te bouwen, zodat automobilisten vaker naar de garage moesten om het goedje bij te laten vullen.

BMW noemt dat verwijt onzin. Volgens het bedrijf gebruiken hun auto’s veel minder AdBlue dan die van de concurrentie, waardoor een grote tank niet nodig is. “Bovendien hebben diesels van BMW een oplossing waardoor ze gemakkelijk kunnen worden bijgevuld via de tankdop of de motorkap”, aldus BMW. Wel erkent BMW dat met andere autobouwers is gesproken over AdBlue, maar alleen om de Europese tankinfrastructuur geschikt te maken voor de techniek.

Brussel buigt zich over verwijten

Verschillende Duitse politici hebben inmiddels opheldering geëist om wat volgens Der Spiegel “een van de grootste kartelaffaires uit de Duitse geschiedenis” is. De Europese Commissie liet dit weekeinde al weten zich over de vermeende afspraken te buigen. Erop reageren kon een woordvoerder tegenover persbureau DPA nog niet. Daarvoor is het nu nog te vroeg.

Lees alles over het dieselschandaal in ons dossier: Dieselschandaal

Mochten de berichten over het kartel kloppen dan is dat na het dieselschandaal een nieuwe klap voor de Duitse auto-industrie, schreef onze correspondent Juurd Eijsvogel vrijdag. En niet alleen vanwege de mogelijke boetes:

“Daar komt bij dat de industrie worstelt met de vraag of de dieselmotor, waarop ze zo zwaar heeft ingezet, gezien de uitstoot eigenlijk nog wel toekomst heeft. En omdat ook de benzinemotor in verband met de klimaatverandering uit de gratie raakt, is de dringende vraag hoe snel men kan overschakelen naar de productie en verkoop van auto’s met elektromotor.”