Balearen verbieden doden bij stierenvechten

De eilandengroep is daarmee de tweede Spaanse regio die het stierenvechten aan banden legt.

Archiefbeeld van stierenvechten.
Archiefbeeld van stierenvechten. Foto ANP

De Spaanse provincie de Balearen verbiedt vanaf maandag het doden van stieren tijdens stierenvechten. Ook mag de dieren geen psychologische en lichamelijke pijn meer worden aangedaan en worden de traditionele duels beperkt tot tien minuten.

De Spaanse krant El País meldt dat het parlement van de groep eilanden, waar onder meer Mallorca onder valt, maandag instemde met een wetsvoorstel dat dit regelt. Het is daarmee de tweede Spaanse provincie die het stierenvechten aan banden legt. De Canarische Eilanden verboden in 1991 het stierenvechten in zijn geheel.

Boete van 100.000 euro

Op overtreding van het nieuwe verbod op het doden van stieren kan op een boete komen te staan die oploopt tot 100.000 euro. Onderdeel van de nieuwe wet is ook een verbod op wilde dieren in circussen. Daarnaast is de minimumleeftijd voor het bezoeken van een stierengevecht verhoogd van zestien naar achttien jaar.

Een stierengevecht duurt ongeveer een half uur. De stiervechter, ook wel matador, probeert het dier te doden door een zwaard door zijn hart te steken. Voortaan krijgen stieren in de Balearen voor een gevecht een medische controle en gaan ze na het duel terug naar het veebedrijf.

Verbod Catalonië

In Catalonië was stierenvechten van 2012 tot 2016 verboden. Vorig jaar hief het Constitutioneel Hof in Madrid dat verbod op. Volgens het Hof in Madrid was Catalonië niet bevoegd het stierenvechten te verbieden, aangezien het onderdeel is van “het Spaanse cultureel erfgoed”.

In 2013 werd het stierenvechten door het Spaanse parlement tot cultureel erfgoed verklaard. Tegenstanders van de nieuwe wetten in de Balearen menen dat de beperkingen van het stierenvechten ongrondwettig zijn. De duels zijn een van de minst favoriete vrijetijdsbestedingen van de inwoners van de Balearen.