William en Harry herdenken Diana in eenmalig interview

Documentaire In een maandag uitgezonden documentaire geven prinsen William en Harry een interview aan ITV over het overlijden van Diana, twintig jaar geleden. Het laatste contact met hun moeder komt uitgebreid aan bod.

De prinsen William (tweede van links) en Harry (tweede van rechts) tijdens de uitvaart van hun moeder, op een archieffoto uit 1997.
De prinsen William (tweede van links) en Harry (tweede van rechts) tijdens de uitvaart van hun moeder, op een archieffoto uit 1997. Foto Jeff J. Mitchell/AFP

In 1997 liepen twee jongens voor de ogen van de wereld achter de doodskist van hun moeder. Twintig jaar later herdenken prinsen William (toen 15) en Harry (toen 12) opnieuw publiekelijk het overlijden van Diana. Dit keer werken de twee mee aan een documentaire van anderhalf uur over het leven van hun moeder, die maandag wordt uitgezonden door zender ITV.

Dat William en Harry zo lang, zo open over het leven, de dood en hun herinnering aan hun moeder praten is opmerkelijk. Onlangs stelde Harry nog in een interview met de Amerikaanse krant USA Today dat hij, terugblikkend, het ongepast vond dat hij mee liep in de rouwstoet. „Ik denk niet dat een kind gevraagd kan worden dat te doen. Ik denk niet dat dat vandaag zou gebeuren”, zei Harry.

Wat William betreft is het eenmalig dat de twee zo openhartig en zo lang publiekelijk praten over hun moeder. William: „Ik denk niet dat het nog een keer gebeurt.” Hij zegt het belangrijk te vinden bij te dragen aan de herinnering aan zijn moeder, ook omdat hij wil dat zijn twee kinderen beseffen dat zij nog een andere oma hebben.

Het afgelopen jaar gaven de prinsen al meer inzicht in hoe groot hun verdriet is en hoe moeilijk het was als royals hun rouw te verwerken. In april zei Harry dat hij pas in de afgelopen jaren professionele hulp zocht om een manier te vinden hoe om te gaan met dood van zijn moeder. Zijn keuze met iemand erover te praten, kwam pas na „een periode van totale chaos” in zijn leven, zei hij. Zijn betoog werd niet alleen gezien als de ontboezeming van een prins, maar eveneens als een pleidooi van een invloedrijke Brit af te rekenen met een taboe. Te veel Britse mannen durven geen hulp te zoeken indien nodig. Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak voor mannen tussen de 20 en 49 in Engeland en Wales, blijkt uit cijfers van de National Health Service.

De documentaire zal maandag massaal bekeken worden. Er worden nieuwe foto’s uit het familie-album getoond. Er worden anekdotes opgedist. Over hoe Diana snoepjes in de sokken van haar zonen verstopte. Over hoe zij drie topmodellen op bezoek liet komen, als grapje voor haar puberende Harry. Als twaalfjarige oog in oog met Cindy Crawford, Naomi Campbell en Christy Turlington liep Harry naar eigen zeggen knalrood aan.

Lees ook Prins William: laatste telefoontje duurde te kort

Het laatste contact komt uitgebreid aan bod. Het was een kort telefoontje, hooguit vijf minuten lang. De prinsen waren op vakantie op het Schotse landgoed Balmoral en wilden het liefst zo snel mogelijk weer gaan spelen. En, zo zegt Harry: „We spraken veel te vaak over de telefoon, in plaats van in persoon, als gevolg van de situatie.” Met de situatie bedoelt Harry de drukke agenda’s van ouders Charles en Diana, de afstand die ontstond na hun scheiding. Over de inhoud van het telefoontje zegt Harry: „Het enige wat ik mij herinner is…. waarschijnlijk dat ik de rest van mijn leven spijt heb dat het zo’n kort gesprek was”.

William zegt dat hij nog wel weet wat zijn moeder tegen hem zei. Dat houdt hij echter privé. Er is een grens hoeveel de wereld deelgenoot mag zijn van de relatie tussen de moeder en zonen.