Tientallen demonstranten opgepakt in Ankara

De demonstranten protesteerden tegen de arrestatie van twee leraren die in hongerstaking waren gegaan.

De Turkse docenten Semih Özakça en Nuriye Gülmen in Ankara op 13 mei. De protesten in Ankara zondag waren gericht tegen de arrestatie van het tweetal in mei.
De Turkse docenten Semih Özakça en Nuriye Gülmen in Ankara op 13 mei. De protesten in Ankara zondag waren gericht tegen de arrestatie van het tweetal in mei. Foto AFP

De Turkse autoriteiten hebben zondag in Ankara tientallen demonstranten opgepakt, meldt Reuters. Ze gingen de straat op uit protest tegen de arrestatie, eind mei, van twee leraren die in hongerstaking waren.

De demonstranten verzamelden zich zondag op het centraal gelegen Kizilayplein in de Turkse hoofdstad. De autoriteiten gebruikten volgens Reuters pepperspray en waterkanonnen om het protest uiteen te drijven. Sommigen werden meegenomen door de politie en vastgezet, anderen kwamen kort erna terug en zetten de betoging door. In totaal arresteerde de politie 61 personen.

Lees meer over de grootschalige ontslagen in Turkije: Turkije ‘pleegt professionele destructie op massale schaal’

De docenten om wie het protest ging, Nuriye Gülmen (35) en Semih Özakça (28), waren meer dan twee maanden in hongerstaking toen ze eind mei opgepakt werden. De hongerstaking was een protest tegen hun ontslag, dat deel uitmaakte van de massale zuivering sinds de mislukte staatsgreep vorige zomer. Een rechter oordeelde dat de leerkrachten stopten met eten in uitvoering van DHKP-C, een extreem-linkse groepering, en gaf ze daarom celstraf.

Sinds de coup zijn zo’n 150.000 ambtenaren ontslagen of geschorst. Ze worden verdacht van banden met imam Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering het brein is achter de couppoging.