Talibaanstrijders nemen twee politiebureaus in

Bij de aanvallen in de Afghaanse provincies Ghor en Faryab kwamen minstens acht agenten om het leven.

Een Afghaanse soldaat staat op wacht in de zuidelijke Helmand-provincie.
Een Afghaanse soldaat staat op wacht in de zuidelijke Helmand-provincie. Foto Noor Mohammad/AFP

Talibaansstrijders hebben zondag een tweede hoofdkwartier van de Afghaanse politie ingenomen in de centrale provincie Ghor. Eerder dit weekend wist de groepering al een politiebureau in het noorden van het land te claimen. Minstens acht agenten zijn bij de belegeringen om het leven gekomen, schrijft AP. Hoeveel militanten de dood vonden, is niet bekend.

Politiechef Mohammad Moseni zegt dat de Talibaan meerdere aanvallen deed op het bureau van het betreffende Taywara-district in Ghor. Na een vierde aanval “kon de politie niet anders dan terugtrekken”. Op het moment heeft de politie daarom zo’n acht kilometer van het dorp posities ingenomen. Er wordt gewacht op versterkingen voor een tegenaanval.

Zes functionarissen kwamen volgens Moseni zondag om het leven. De Talibaan schrijft in een verklaring dat ze bij de aanval maar liefst 46 Afghaanse agenten hebben gedood. Het is niet zeker welk aantal klopt.

De andere actie vond zaterdagavond plaats in de noordelijke provincie Faryab. Talibaanstrijders vielen in het donker aan en staken het hoofdkwartier van de politie in brand. Twee agenten kwamen daarbij om het leven.

Talibaan voert druk op

Moseni zegt dat het aantal acties van de Talibaan is toegenomen. De groepering heeft de afgelopen dagen tientallen aanvallen uitgevoerd in het noorden van het Afghanistan. Ook sloten de Talibaanstrijders een belangrijke snelweg naar Kabul af. De militanten laten met de acties zien dat ze niet alleen een gevaar vormen in het zuiden en oosten van het land, waar de Talibaan vooral sterk staat.

Lees ook: Leven onder de teruggekeerde Talibaan in Afghanistan

In de zuidelijke Kandahar-provincie werden vrijdag zo’n zeventig Afghanen ontvoerd uit hun dorp. Minstens zeven mensen werden later geëxecuteerd, dertig gijzelaars zijn inmiddels vrijgelaten.

Zowel Islamitische Staat (IS) als de Talibaan voeren acties uit tegen de door de VS gesteunde Afghaanse overheid. Volgens de Verenigde Naties zijn er de eerste helft van dit jaar al bijna 1.700 burgers om het leven gekomen. Een groot deel van de slachtoffers kwamen om door aanslagen en explosies van bermbommen.

Lees ook: Dodental aanslag Kabul loopt op naar 150