Twee doden na schietpartij Israëlische ambassade Jordanië

Twee jonge mannen die voor een meubelbedrijf werkten drongen de ambassade binnen. De volkswoede tegen Israël is de afgelopen dagen flink toegenomen in Jordanië.

Veiligheidsdiensten bij de Israëlische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman
Veiligheidsdiensten bij de Israëlische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman Khalil Mazraawi/AFP

Een bewaker van het Israëlische ambassadecomplex in de Jordaanse hoofdstad Amman heeft zondagavond twee Jordaniërs doodgeschoten. Eén van hen had hem even daarvoor aangevallen. Dat meldt persbureau AP.

Het incident vond plaats in een woongebouw op het ambassadeterrein. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gingen twee Jordaanse werklieden het gebouw binnen om meubels te vervangen. Eén van de mannen viel de bewaker aan met een schroevendraaier. Daarop schoot de bewaker hem dood. Volgens Israëlische media is het tweede dodelijke slachtoffer de Jordaanse eigenaar van één van de appartementen in het gebouw, die per ongeluk werd geraakt.

Jordanië eist dat Israël de gebeurtenissen gaat onderzoeken. Het land houdt Israëlisch ambassadepersoneel dat het ambassadeterrein wil verlaten tegen. Israël zegt dat de bewaker diplomatieke onschendbaarheid geniet. De Jordaanse regering was volgens AP niet bereikbaar voor commentaar.

Volkswoede tegen Israël

In Jordanië is grote publieke woede over de metalen detectiepoortjes die Israël heeft geplaatst rond de Tempelberg in Jeruzalem. Daardoor hebben moslims geen vrije toegang meer tot de heilige al-Aqsa-moskee. De Jordaanse overheid heeft Israël opgeroepen de poortjes weer te verwijderen.

Lees ook: Tempelberg-rellen uitgegroeid tot internationale crisis

Vrijdag gingen duizenden Jordaniërs de straat op om te protesteren tegen Israël. Veel van de zeven miljoen inwoners van Jordanië hebben een Palestijnse achtergrond.