Curatoren Imtech verliezen tegen KPMG

Rechtszaak De curatoren van het failliete installatiebedrijf Imtech hebben hun rechtszaak tegen KPMG, de voormalige accountant van Imtech, grotendeels verloren. Dat blijkt uit de uitspraak die de rechtbank Amsterdam afgelopen vrijdag heeft gedaan.

Gereedschap van Imtech op een kijkdag voor de veiling van de inboedel van het failliete Imtech, in 2015.
Gereedschap van Imtech op een kijkdag voor de veiling van de inboedel van het failliete Imtech, in 2015. Foto Olaf Kraak/ANP

De curatoren hadden de rechtszaak aangespannen omdat zij vertrouwelijke stukken willen hebben die KPMG weigert te geven. Het belangrijkste is een boetebesluit van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op accountants, waaruit blijkt dat KPMG fouten heeft gemaakt in de boekencontrole van Imtech over 2011. Op basis van dat boetebesluit kreeg KPMG vorig jaar een boete opgelegd van 1,2 miljoen euro. De curatoren zeggen dat document nodig te hebben voor hun onderzoek naar het faillissement van het installatiebedrijf uit Gouda en de rol van de accountant daarin.

Lees ook KPMG is heel transparant, maar ‘er zit een grens aan’

KPMG hoeft het boetebesluit van van de rechter echter niet te overhandigen. De „vertrouwelijkheid binnen de toezichtsrelatie” – in dit geval tussen KPMG en de AFM – weegt zwaarder dan het belang van de curatoren, heeft de rechter geoordeeld. Die vertrouwelijkheidsrelatie is niet alleen in het belang van KPMG, redeneert de rechter, maar „in het algemeen belang”. Immers, als een onder toezicht gestelde partij er niet op kan vertrouwen dat informatie vertrouwelijk blijft, gaat die partij misschien minder informatie delen. Dat zou weer leiden tot slechter toezicht. Ook de andere gevraagde documenten hoeft KPMG niet te overhandigen, op één na.

De curatoren van Imtech vinden het „een teleurstellende uitspraak”, laten zij weten in een schriftelijke reactie. Ze „onderzoeken de mogelijkheid om hoger beroep in te stellen”.