Artsen baby Charlie ontvangen doodsbedreigingen

Er zijn duizenden verwensingen en doodsbedreigingen gestuurd naar medewerkers van het ziekenhuis.

Het Great Ormond Street ziekenhuis in Londen, dat duizenden verwensingen en doodsbedreigingen heeft gekregen.
Het Great Ormond Street ziekenhuis in Londen, dat duizenden verwensingen en doodsbedreigingen heeft gekregen. Foto Matt Dunham/AP

Artsen en verpleegkundigen van het kinderziekenhuis in Londen waar op het moment de doodzieke baby Charlie Gard wordt verzorgd, hebben de afgelopen weken duizenden doodsbedreigingen en verwensingen ontvangen. Ook zijn medewerkers en families die hun kinderen kwamen opzoeken op straat lastiggevallen, schrijft de voorzitter van het Great Ormond Street Hospital in een verklaring dit weekend.

Er is veel publieke weerstand tegen de beslissing van het ziekenhuis om de behandeling van de elf maanden oude Gard te staken. Voorzitter Mary MacLeod spreekt van een “shockerende en schandelijke golf van vijandigheid”. Het ziekenhuis heeft contact opgenomen met de politie. McLeod:

“We begrijpen volledig dat emoties hoog oplopen. Maar er is geen excuus voor het lastigvallen van patiënten en families terwijl ze zelf vaak in lastige situaties zitten, of voor het verguizen van toegewijde doctoren en verpleegkundigen.”

Zeldzame spierziekte

Gard lijdt aan een zeldzame spierziekte. Artsen concludeerden dat de baby niet zal herstellen, maar de ouders zijn fel tegen het stoppen van de behandeling. Een Britse rechter stelde de artsen in het gelijk, waarna de familie naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapten. Ook het Hof besloot dat de behandeling gestaakt mocht worden.

Lees ook: Vaticaans ziekenhuis wil zieke Britse baby opnemen

De zaak leidde tot veel discussie binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk. Een Vaticaans ziekenhuis bood aan om Charlie op te nemen. De Amerikaanse president Trump zei dat de baby voor speciale behandeling naar de Verenigde Staten mocht komen.