Koers staalfabrikant deint mee op wat China doet

Deze rubriek belicht iedere maandag (beurs)fondsen die in de belangstelling staan. Deze keer: ArcelorMittal en de staalindustrie.

Staal wordt verhit in een Poolse staalfabriek van ArcelorMittal.
Staal wordt verhit in een Poolse staalfabriek van ArcelorMittal. Foto Stanislaw Rozpedik/EPA

Zo goed als het vorige jaar eindigde, zo teleurstellend was het voorjaar van 2017. In amper drie maanden tijd zagen aandeelhouders van ArcelorMittal, de grootste staalfabrikant ter wereld, hun bezit ruim een kwart minder waard worden. En dat terwijl de donkerste periode na eind 2015 juist achter de rug leek.

Aanleiding was, zoals eigenlijk altijd, zorgen over China. Daar steeg de staalproductie in de eerste maanden van dit jaar naar recordhoogte, terwijl de vraag min of meer gelijk bleef. Aangezien China met afstand de grootste producent én gebruiker van staal is, hebben zulke cijfers een grote impact op de wereldwijde staalprijs.

Een andere tegenvaller voor ArcelorMittal, dat vrijdag zijn halfjaarcijfers presenteert, was de kelderende prijs van ijzererts, de belangrijkste grondstof van staal. De ijzerertsprijs wordt gezien als een goede indicator voor de staalprijs, schreef ABN-econoom Casper Burgering onlangs nog. Dat de grondstof goedkoper werd, was opnieuw te wijten aan China: in de Chinese havens bleken dit voorjaar veel grotere voorraden ijzererts opgeslagen te liggen dan gedacht.

ArcelorMittal is nog iets gevoeliger voor goedkope ijzererts dan andere staalbedrijven, weet analist Philip Ngotho van ABN Amro. Het Luxemburgse bedrijf, dat genoteerd is aan de Amsterdamse beurs, is namelijk een van de weinige staalproductenten met eigen ertsmijnen.

Chinese staaldump aangepakt

Dat ijzererts sinds halverwege juni bezig is aan een opmars is dan ook terug te zien in de koers van ArcelorMittal, die in een maand tijd bijna 20 procent toenam. De vraag is hoe lang die stijgende lijn aanhoudt. Veel analisten denken dat de ijzerertsprijs op dit moment te hoog is en de komende maanden opnieuw gaat dalen.

Niettemin zijn analisten positief over ArcelorMittal. Vrijwel allemaal denken ze dat de koers nog iets hoger kan worden dan de 21,59 euro waarop het aandeel vrijdag sloot. Analist Ngotho denkt bijvoorbeeld dat het aandeel op termijn 33 euro waard kan worden. „Positief vinden wij dat de belangrijkste markten, Europa en de Verenigde Staten, groei laten zien”, zegt hij.

Dat juist die markten maatregelen namen tegen het dumpen van staal helpt volgens Ngotho mee. Europese staalbedrijven hadden de afgelopen jaren veel last van Chinese concurrenten, die tegen dumpprijzen staal verkochten in Europa. Om deze „oneerlijk” lage prijzen tegen te gaan, heft Brussel nu extra belasting op staal uit China, terwijl in de VS nu aan aanvullende maatregelen wordt gewerkt. „Daardoor kunnen Europese bedrijven iets meer profiteren van de groeiende vraag naar staal in hun thuismarkten”, aldus Ngotho.

Gunstig is volgens de analist ook dat de overcapaciteit in de sector – staalfabrikanten wereldwijd kunnen veel meer produceren dan nodig is, wat niet goed is voor de prijs – de laatste tijd wat wordt teruggedrongen. Zo werd in 2016 voor het eerst „capaciteit uit de markt gehaald” in China. En in de Europese staalindustrie is momenteel een consolidatieslag gaande. De overnames en fusies die daaruit voortkomen, zullen gepaard gaan met het sluiten van fabrieken, verwacht Ngotho. „Ook daardoor verdwijnt capaciteit.”