Zeker 6 doden bij Tempelberg-rellen

Israël Bij massale protesten tegen veiligheidsmaatregelen bij de Tempelberg door Israël vielen vrijdag zeker 6 doden en honderden gewonden.

Palestijnen dragen Mohammed Abu Ghannam naar de begraafplaats. Hij werd vrijdag doodgeschoten bij de rellen in Oost-Jeruzalem.
Palestijnen dragen Mohammed Abu Ghannam naar de begraafplaats. Hij werd vrijdag doodgeschoten bij de rellen in Oost-Jeruzalem. Foto Ahmad Gharabli/AFP

De spanningen rond de Tempelberg in Jeruzalem zijn vrijdagavond geëscaleerd. Bij rellen in de oude stad van Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever zijn volgens Palestijnse bronnen zeker drie Palestijnse demonstranten gedood.

Bij een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, niet ver van Ramallah, werden vrijdagavond drie Israëliërs doodgestoken door een 19-jarige Palestijnse jongen, die hun huis was binnengedrongen. Een vierde Israëliër, een 70-jarige vrouw, raakte gewond, zo werd vrijdagavond bekend. De dader zou zijn neergeschoten.

Volgens het Rode Kruis zijn bij de rellen in totaal enkele honderden mensen gewond geraakt.

De ongeregeldheden in in de oude stad van Jeruzalem begonnen vorige week vrijdagochtend toen twee Israëlische agenten werden doodgeschoten bij een poort die toegang biedt tot de Tempelberg. De drie Palestijnse aanvallers, die zelfgemaakte vuurwapens en messen bij zich hadden, werden gedood door de politie.

Veiligheidsmaatregelen

Tegen die achtergrond hadden de Israëlische autoriteiten voor afgelopen vrijdag strenge veiligheidsmaatregelen afgekondigd. Zo mochten moslimmannen jonger dan 50 jaar niet naar de Tempelberg om deel te nemen aan het vrijdaggebed en moesten bezoekers langs metaaldetectoren.

Uit protest besloten duizenden moslims op de straten rond de Tempelberg te gaan bidden. Op een aantal plekken vuurden Israëlische troepen met traangas en rubberkogels om Palestijnse stenengooiers te verdrijven. Een aantal demonstranten zou geprobeerd hebben om door een politiebarricade te breken. Ook zou er met scherp geschoten zijn.

Twee slachtoffers werden volgens Palestijnse autoriteiten door Israëlische politie doodgeschoten in Oost-Jeruzalem. Het zou gaan om een jongen van 17 en een man van 24.

Het derde 18-jarige slachtoffer zou zijn gevallen in het plaatsje Abu Dis, vlakbij Jeruzalem. Hij zou volgens de Israëlische krant Haaretz meerdere keren geraakt zijn in zijn borst, en overleden zijn in een ziekenhuis in Ramallah.

Het aanbrengen van de metaaldetectoren bij de Tempelberg leidde de afgelopen dagen al tot grote weerstand, met confrontaties tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Volgens de Israëlische premier Netanyahu zijn ze nodig om te voorkomen dat mensen met wapens de Tempelberg kunnen bereiken.

Wegblokkades

Met wegblokkades werden Palestijnen op weg naar de Tempelberg vrijdag tegengehouden. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei vrijdagavond alle contacten met Israël op te schorten totdat de extra veiligheidsmaatregelen rond de Tempelberg worden beëindigd.

De speciaal coördinator van de Verenigde Naties voor de vredesbesprekingen tussen Israël en Palestina, riep vrijdag op tot kalmte.