wielrennen

Dumoulin mijdt Vuelta, focus op WK tijdrijden

Tom Dumoulin doet volgende maand niet mee aan de Ronde van Spanje.

De winnaar van de Giro d’Italia vindt de Vuelta niet goed in zijn voorbereiding passen op de wereldkampioenschappen van september. Dumoulin wil dan in het Noorse Bergen wereldkampioen tijdrijden worden. Hij zou daarmee de eerste Nederlander zijn.

Dumoulin is op dit moment op hoogtestage in La Plagne met ploeggenoten Sam Oomen, Lennard Hofstede, Wilco Kelderman en Søren Kragh Andersen. De renner van Team Sunweb doet daarna, richting de WK, mee aan de klassieker Clásica San Sebastian, de Nederlandse etappewedstrijd Binck Bank Tour (voorheen Eneco Tour) en de Canadese WorldTour-wedstrijden in Montréal en Quebec.

Bij de ploegpresentatie in januari zei Dumoulin al dat dit jaar de Giro zijn hoofddoel was, en dat hij over de Vuelta later een besluit zou nemen.

In de Vuelta van 2015 begon Dumoulin na een val in de Tour de France zonder grote ambities en werd pas gaandeweg duidelijk dat een goede klassering mogelijk was. Pas op de voorlaatste dag verloor Dumoulin toen de leiderstrui en werd hij tot zijn teleurstelling vijfde.

In 2016 bouwde hij zijn hele programma rond de olympische tijdrit.

Wilco Kelderman zal in de Ronde van Spanje namens Team Sunweb het kopmanschap dragen. Hij krijgt steun van het talent Sam Oomen. Voor de 21-jarige Brabander wordt het de eerste grote ronde in zijn carrière.