Widodo tegen politie: schiet drugsdealers neer

Indonesië staat bekend om zijn harde aanpak van drugscriminelen. In 2015 executeerde het land een Nederlander.

Widodo met zijn echtgenote Iriana bij de G20-top in Hamburg eerder deze maand.
Widodo met zijn echtgenote Iriana bij de G20-top in Hamburg eerder deze maand. Foto Lukas Barth/EPA

De Indonesische president Joko Widodo heeft politieagenten in zijn land opgeroepen drughandelaren neer te schieten. Dat meldt persbureau Reuters zaterdag. Het appèl van Widodo doet denken aan de nietsontziende oorlog tegen dealers en gebruikers die zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte voert.

Widodo deed zijn oproep aan de agenten vrijdagavond tijdens een toespraak op een bijeenkomst van een politieke partij.

“Wees streng, zeker tegen buitenlandse drugsdealers die dit land binnenkomen en zich verzetten tegen hun arrestatie. Schiet ze neer, want als het om verdovende middelen gaat, bevinden we ons momenteel in een zeer nijpende toestand.”

Indonesië staat al bekend om zijn strenge optreden tegen drugssmokkelaars. Het Aziatische land excuteert elk jaar veroordeelde drugscriminelen, tot ongenoegen van de internationale gemeenschap. Vorig jaar waren er vier executies, in 2015 veertien. De Indonesiërs schrikken er niet voor terug ook buitenlanders voor het vuurpeloton te zetten.

Ang Kiem Soei

Eén van de buitenlanders tegen wie Indonesië een doodsvonnis voltrok, was de Nederlander Ang Kiem Soei. De Indonesische rechtbank veroordeelde hem in 2003 voor betrokkenheid bij de productie van xtc. In 2008 en 2013 slaagde het ministerie van Buitenlandse Zaken erin Soeis executie uit te stellen. Op 17 januari 2015 werd hij alsnog doodgeschoten, ondanks protesten van onder meer koning Willem-Alexander.

Lees ook: Indonesië pakt verslaafden zacht aan, maar straft de dealers snoeihard

Op de Filipijnen heeft president Duterte sinds zijn aantreden in juli vorig jaar de strijd geopend tegen de narcotica. Gebruikers en handelaren moeten zichzelf vrijwillig bij de gevangenis melden. Anders lopen ze het risico te worden doodgeschoten door de politie of door speciale moordeskaders, die hoogstwaarschijnlijk onder bevel van Duterte zelf staan. Minstens vijfduizend mensen vonden tot nu toe de dood in de Filipijnse drugsoorlog.

Duterte heeft geregeld gedreigd criminelen eigenhandig dood te maken. Hij schepte zelfs op dat hij dat daadwerkelijk heeft gedaan in zijn tijd als burgemeester van de stad Davao, waar hij ook een anti-drugscampagne voerde. Later zwakte Duterte die bewering weer af.