VS en Noord-Korea

Amerikaanse regering verbiedt toeristen naar Pyongyang te gaan

De Amerikaanse regering gaat haar burgers verbieden om nog naar Noord-Korea te reizen. Het risico is te groot dat ze daar worden gearresteerd, ook als ze als gewoon toerist gaan. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, vrijdag aangekondigd. Wie met een Amerikaans paspoort toch naar Noord-Korea wil, moet daarvoor expliciet toestemming hebben. De maatregel is ingegeven door ervaringen zoals met de Amerikaanse student Otto Warmbier. Die werd in Noord-Korea gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid omdat hij zou hebben geprobeerd een propaganda-spandoek te stelen. Noord-Korea liet de in een coma geraakte Amerikaan afgelopen juni vrij. Vrij snel na zijn terugkeer in de VS overleed Warmbier op 22-jarige leeftijd. (NRC)